„Klubrádió

Megérkezett a Marsra a Perservarence

19/02/2021 09:53

| Szerző: Klubrádió

Több mint 470 millió kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson a NASA kutatóeszköze közép-európai idő szerint csütörtök este.

Csütörtökön nem sokkal 22 óra előtt érkezett meg a megerősítés, hogy sikeresen leszállt a Perseverance nevű szerkeszet a vörös bolygóra. Nem sokkal később az első fekete-fehér felvételek is megérkeztek a marsjáróról. 

A tavaly július 30-án útjára indított marsjáró egy kockázatos leszállást követően érte el a Mars felszínét, egy egykori tómederben. Az egytonnás, nagyjából terepjáróméretű robot a tervek szerint egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a bolygón, ahol esetleges múltbéli mikro-biális élet nyomai után fog kutatni. Ennek megfelelően választották ki a leszállás helyszíneként az egykori tómedret, mivel a szakemberek szerint az ottani üledékes kőzetben lehet a legnagyobb esély arra, hogy megtalálják az élet nyomait.

A marsjárón egy kísérleti marshelikopter is a bolygóra érkezett, amely tesztrepüléseket fog végezni. Ha a napenergiával hajtott, 1,8 kilogramm súlyú drón túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni légi megfigyelésekkel. Ha minden jól megy ez lesz az első eszköz, amely idegen bolygón repül – onnan száll föl és oda is száll le.

A landolás után bő két órával tartott sajtótájékoztatón a NASA Jet Propulsion Laboratory űrközpontjának vezetői is azt hangsúlyozták, hogy marsraszállás után ugyanolyan kemény munka következik, mint ami a sikeres landoláshoz kellett, hiszen most jön a kutatás, vagyis a küldetés érdemi szakasza – írja a Telex.