„Klubrádió
Utópia

Páratlan kollektivitás - A hangyák világa

4/07/2021 22:39

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Becslések szerint a szárazföldek teljes állatbiomasszájának mintegy egyötödét a hangyák adják. Csősz Sándor biológus, ökológus szerint világukban nincs helye az egyéni ambícióknak, a bolyok, mint szuperorganizmusok bírnak önáló gondolkodással.

2021. június 29. Utópia (2021. június 29., kedd 19:00)
48:34
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

126 hangyafajt azonosítottak Magyarországon. Csősz Sándor a Klubrádióban beszélt a hangyafajok elnevezésének módszeréről. A biológos, ökológus elmondta, hogy a hangyanév-katalógus összeállításánál nagyon fontos szempont volt a kinézet, és az életmód.

Hozzátette világszerte több mint 16 ezer hangyafajt azonosítottak. Egyes becslések szerint a szárazföldek teljes állatbiomasszájának mintegy egyötödét ez a rovarcsoport adja.

Különleges világukban nincs ambíció, alkotásvágy az egyetlen céljuk az utódok felnevelése. Ezért Csősz szerint hiba emberi tulajdonságokkal felruházni, antropomorfizálni őket. Szuperorganizmusról lévén szó, az egyedek nagyobb egészt alkotnak. A munkavégzés kor szerint oszlik el. a fiatal dolgozók a lárvákat látják el, a középkorúak a környéken látják a feladataikat, a legidősebbek pedig felderítők. Ettől eltekintve a dolgozókat lényegében nem különbözteti meg egymástól semmi. 

Fotó: Pixabay
 

A királynő szerepe megtévesztő, valójában az utódok létrehozásán kívül nincs feladata. Csősz úgy látjá őt inkább a dolgozók irányítják.

Megdöbbentő a hangyák élettartama is, a rovarfélék matuzsálemeinek is nevezik őket, 20-30 évet is megérhetnek.

Mégsem ez a legérdekesebb tulajdonságuk, hanem a kommunikációs készségük. A hangyék kommunikációjában nincs hazugság, mert önkéntelen feromonkibocsátással közölnek információkat. Nem önálló entitások lévén, inkább bolyok szintjén beszélhetünk egyéniségekről. Amelyeket befolyásolnak a környezeti tényezők. Így inkább sejttekként működnek a szuperorganizmus egyes elemei.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia/interjú Csősz Sándorral
2021.06.29., kedd 19:00
Riporet: Neuman Gábor