„Klubrádió

Berobbantotta a lakóautópiacot a járvány

17/05/2021 10:41

| Szerző: Klubrádió/KL

A lakóautók és a lakókocsik szegmense soha nem látott forgalmat ért el, nagyon sokan keresnek lakóautókat a nyaraláshoz. 

Miközben a járműipar megszenvedi a koronavírus-járványt, a lakóautók és a lakókocsik szegmense soha nem látott forgalmat ért el – írta a Világgazdaság

Jelenleg legalább 12 hónapos szállítási határidőkkel kell számolni az új lakóautók rendelésénél, és a lakókocsik is csak kevéssel gyorsabban érkeznek meg a tulajdonosokhoz – erről hazai, meghatározó piaci szereplők beszéltek a lapnak.

A járműszegmenst évek óta telített kapacitások jellemzik, korántsem számított ritkaságnak a négy-hat hónapos teljesítés, de a pandémia jócskán feljebb tornázta a várakozási időt. A leállított turizmus következtében ugyanis az utazni vágyó tömegek egy részénél felértékelődött a lakóautók és a lakókocsik kínálta lehetőség. Az üdülésre szánt források ebben a kategóriában csapódtak le, a kereslet berobbant, és új ügyfélkör jelent meg.

Nincs az a termék, amit ne tudnánk eladni – fogalmazott a Világgazdaság egyik forrása.

Az új lakókocsik és lakóautók hazai piacának értéke és volumene nehezen becsülhető, mivel külön nyilvántartást nem vezetnek róluk. Előbbiek az újonnan forgalomba helyezett közúti vontatmányokkal, utóbbiak a személygépjárművekkel és a kisbuszokkal tartoznak azonos besorolásba. Becslések szerint évente ezer fölötti értékesítés történik, az összérték pedig milliárdos nagyságrendű lehet. A forgalom zömét a lakókocsik adják, de a lakóautó is egyre népszerűbb. Az itthon gyártott járműveknek csak a töredékét adják el határon belül, a többi exportra megy – írja a 24.hu.