„Klubrádió
Reggeli gyors

"A kormány mesterien próbálja felőrölni az ellenállást"

30/12/2022 10:25

| Szerző: Klubrádió

Az ellenállás jelenlegi formájában nem hatékony – véli Szűcs Dorottya. Az Eötvös Gimnázium volt tanára szerint a kormány nem vesz tudomást a tiltakozásokról, az emberek pedig lassan elfáradnak.

2024. április 26.
00:00
00:00

A résztvevők többsége által sikertelennek ítélt köznevelési konzultációt követően, december 20-án kelt posztjában jelentette be felmondását Szűcs Dorottya, aki addig az Eötvös Gimnázium biológia–kémia szakos tanáraként dolgozott.

"Hiába küzdöttünk, de ennek ellenére olyan irányt vettek a dolgok, amelyből szerintem jobb mindnekinek kilépni" – indokolta döntését Szűcs, hozzátéve, hogy ha az elégedetlen pedagógusok közösen hagynák el a pályát, az megfelelő jelzés lenne Belügyminisztérium számára is. "A helyzet nem fenntzartható és nagyon méltatlan, nemcsak a tanárokkal, hanem a diákokkal szemben is."

Elmondta, azután kezdett határozatlan idejű polgári engedetlenségbe, hogy egy kollégáját december 1-jén kirúgták. Azonban az illetékesek részéről azt tapasztalta, hogy semmilyen reakciót nem vált ki belőlük a demonstráció. A konzultáció eredményétől tette függővé maradását. Mivel a konzultáció semmiféle kommunikációt nem tett lehetővé, úgy döntött, nem húzza tovább a saját idejét.

Döntésében az is közrejátszott, amikor egy másik kollégáját bocsátották el. Ezt követően a korábban született megállapodás szerint azonnali tiltakozásba kezdett szolidaritásként az iskola 18 tanára, akikből pár nap alatt mindössze ketten maradtak. Szűcs úgy véli, a résztvevők elcsüggedtek.

Arra a kérdésre, hogy hogyan osztályozná a komrány felmorzsoló taktikáját, úgy felelt: "Riasztó értelemben kell elismernem". Hozzátette, minden trükköt bevet a kormány, hogy felaprózza az ellenállást, és meglátása szerint eredménnyel.

Ennek némileg ellent mond Törlei Katalin. A Tanítanék Mozgalom vezetője szerint a tiltakozások 2023-ban is folytatódnak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szűcs Dorottyával
2022.12.30., péntek 8:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert