„Klubrádió
A lényeg

Orbán a sztrájkoló tanárokról: ártatlanoknak okoznak kárt

21/12/2022 12:49

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök elégedett Pintér Sándor válaszaival amiket az oktatási tiltakozásokra adott. Orbán a szerdai nemzetközi sajtótájékoztatón először nyilvánult meg a pedagógusok ügyéről és a közoktatás helyzetéről. A kezdő pedagógusbérekről például azt mondta, „szinte elfogadhatatlanul alacsonyak”, de jelenleg csak az évenkénti 10 százalékos emelést tudta megígérni.

Az állami szektorban a tiltakozó munkavállalók ártatlanoknak okoznak kárt

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége kedden este állásfoglalást adott ki a közoktatás fejlesztésének szükségességéről, melyben elengedhetetlennek nevezték az elbocsátott pedagógusok visszahelyezését az eredeti munkahelyükre. Erről szerdán nemzetközi sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök azt mondta, hogy „az akadémia nagy tisztelője”, de olyat még nem látott, hogy a szervezet „nyílt törvénysértésre szólítsa fel a kormányt”. Németországgal példálózott, ahol szerinte a pedagógusok nem tudnának sztrájkolni, Magyarországon viszont megvan erre a törvényes lehetőség – így arra kéri a pedagógusokat, hogy válasszák a tiltakozásnak ezt a formáját.

A miniszterelnök szerint Pintér tárcája kellő körültekintéssel kezeli a helyzetet: nem válogathatnak abban, hogy kivel tartassák be a törvényeket és kivel nem. Ha a pedagógusok úgy döntenek, hogy nem mennek be dolgozni, akkor először írunk egy levelet, amiben felszólítjuk őket, hogy válasszák a törvényes formákat, aztán másodszor és harmadszor is, de utána nincs más, mint alkalmazni a törvényt. Nekem is az a felelősségem, hogy az állami dolgozókkal betartassuk a törvényeket – nyilatkozott Orbán.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavatása a Kapisztrán t?
 
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavatása
 
Orbán Viktor, Pintér Sándor és Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Nemzeti közszolgálati Egyetemen
Fotó: Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán
 

 

Pintér Sándor a múlt héten elismerte, hogy nem ért az oktatáshoz. Arra a kérdésre, hogy látva az oktatási és egészségügyi ágazati szervezetek elégedetlenségét, továbbra is bízik-e a miniszterben, Orbán azt mondta: természetesen igen, azt várja el a minisztertől is, hogy tartsa be a törvényeket. "Hova fogunk jutni, ha legközelebb az egészségügyi dolgozók is azt mondják, hogy nem mennek be dolgozni? Az elégedetlen munkavállalók a magánszektorban teljesen másképp tudnak tiltakozni, mint az állami szektorban, utóbbiban olyanoknak okoznak kárt, akik nem érdemlik meg" - mondta. Szerinte dolgozni kell azon, hogy az ágazati szereplők véleménye megváltozzon a miniszterről. „Egy vezetőnek a vezetéshez kell értenie”, az a dolga, hogy a szakmai munkát megszervezze, nem az, hogy elvégezze.

A kormányfő felidézte, hogy 2010 után először a pedagógusok bérét emelték meg. A pedagógus életpályamodell miatt számos kritikát kap a kormány – ugyanakkor Orbán szerint ezt nem a kormány dolgozta ki, hanem a szakmai szervezetek javaslatai alapján alakították ki. Ebben aránytalanságok vannak, „szinte elfogadhatatlanul alacsony bérekkel indulnak a pedagógusok” - ezen változtatni kell, a kormány továbbra is az évenkénti 10 százalékos emelést tudja megígérni, az európai uniós források az emelés végrehajtásának idejét befolyásolják. Ha az uniós forrásokból lehet ide irányítani pénzt, akkor 3 év alatt, ha nem akkor 6 év alatt tudják végrehajtani.

A fiatalok szellemi és fizikai egészsége a legfontosabb kérdés, de ezt már megoldották

A miniszterelnök több ízben azzal hárította, hogy elmondja a bérkérdésen kívül milyen problémákat lát az oktatásban, hogy ő nem oktatáspolitikus, így inkább a szakmára hagyná ezek meghatározását. Szerinte épp elég hosszú listája van a szakmai szervezeteknek, a pedagógusoknak, a szülőknek és a diákoknak, ő pedig figyel ezekre a jelzésekre.

Orbán szerint fontos különválasztani azokat a kérdéseket, amik a megélhetésről, bérezésről szól – ezekről a szakszervezetekkel kell tárgyalni. A szakmai kérdéseket, vagyis amelyek például az oktatás tartalmáról szólnak pedig más szakmai szervezetekkel kell egyeztetni – ebből az elgondolásból hozták létre a Pedagógus Kart.

Végül a szakmai kérdések közül kiemelte a magyar fiatalok szellemi és fizikai egészségének biztosítását, megjegyezve, hogy ezekkel kapcsolatban korábban saját maga hozott döntést, a testnevelési órák számának megnöveléséről és a hitoktatás bevezetéséről.