„Köszönjük,
A lényeg

Sztrájktárgyalás után se tudtak meg többet a pedagógusok a kormány terveiről Maruzsától

21/12/2022 16:33

| Szerző: Klubrádió

December 21. szerdán délelőtt tíztől – a kormányinfóval egyidőben – tárgyaltak a pedagógus szakszervezetek, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) delegációi Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral – ismerteti a Mérce.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke azt mondta, a sztrájktárgyaláson semmivel sem tudtak meg többet, mint korábban.Felidézte, hogy január óta tartanak akciók, de ez sem volt elég arra, hogy bármi információt, adatot, számot kapnjanak arról, meddig kell kibírniuk jelenlegi, rettenetes helyzetüket. Maruzsa ezzel szemben ismét az Európai Unióra hivatkozott, mondván, a béremelés mértéke és ideje a helyreállítási alapból származó forrásoktól függ, és "ködösített".

Az is kiderült, januárban folytatódnak majd a tárgyalások, és akkor kapnak majd dokumentumokat, melyek a márciusban talán esedékes béremelésekkel kapcsolatosak. „Tehát benn töltöttünk két órát, okosabbak nem lettünk, pedig előtte reménykedtünk, hátha a karácsonyi időszakban kapunk valami megnyugtatót. Semmit nem kaptunk, kollegák” – mondta Szabó Zsuzsa.

Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának vezetője pedig elmondta, elhozták a megbeszélésre a Civil Közoktatási Platform szakmai anyagait, hátha inspirálóan hatnak a minisztériumra. Elhozták továbbá a bértáblázatot is, amelyben kiszámították, hogy a 26 éve pályán lévő pedagógus alapbére is alacsonyabb a bérminimumnál.

A kormány 12 százalékos pótlékemelést hirdetett ki. A szakszervezetek viszont az élelmiszer, rezsiköltségek és megélhetési költségek 45-50 százalékos emelkedése miatt követelnek továbbra is 45 százalékot. A jelenlegi pótlékemelés ugyanis átlagos infláció mellett mintegy 10, pedagógus vásárlókosárral viszont akár 30-35 százalékos reálbércsökkenést jelent.

Úgy látják, mintha a kormányzat nem akarná megérteni őket. Mindazonáltal az államtitkár is elismerte, hogy van még mit javítani a pedagógusok helyzetén. A hvg.hu tudósításában hozzáteszi, a PDSZ példája szerint olyan ez a helyzet, "mint az oázistól tíz kilométerre lévő emberke, aki éppen szomjan akar pusztulni”. Szerintük ugyanis a kormány szava annyit ér, mint a fent említett helyzetben azt ígérni, az oázisban lesz majd üdítő, sör és víz is. Jelezték, Maruzsa Zoltán szemléletesnek tartotta a példát és azt mondta, ők adtak egy pohár vizet, de valóban fel kell még állítani pár hűsítő pontot azon a metaforikus tíz kilométeren.