„Klubrádió
Klubdélelőtt

A bűncselekményekben tükröződik a társadalom állapota

8/03/2024 17:06

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A Klubdélelőttben Kitanics Márk igazságügyi pszichológus, túsztárgyalóval beszélgetünk arról, mit mond el a társadalomról a kriminális cselekmények mintázata. Zoltán Mária Flóra festőművésszel a szenvedésre adható válaszokról, Hajdu Szabolccsal az Ernelláék Farkaséknál folytatásáról volt szó. Vendégünk volt két színész is – Csankó Zoltán és Pálos Hanna.

2024. március 09. Klubdélelőtt (2024. március 09., szombat 09:00)
158:22
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Zoltán Mária Flóra
festőművész legújabb kiállításának témája a szenvedés, ami ugyan kitörölhetetlen nyomot hagyott a történelmünkben és a lelkünkben, a legjobb válasz rá az alkotás, az újat teremtés gyógyító ereje. "A múltat elveszítettük, a jövőt még megmenthetjük, a tragédiák megtörténtek, a halottakat nem támaszthatjuk fel, de a jobb élet esélyét továbbadhatjuk az utódainknak" – vallja a művész.

Hajdu Szabolcs filmrendező Ernelláék Farkaséknál című filmje után megérkezett a trilógia második része, a Kálmán-nap. Hogy miről szól ez a film? Kálmánhoz és a feleségéhez Olgához vendégségbe érkezik egy baráti házaspár. A sűrűsödő koccintások mentén gyorsan felsejlenek a már nehezen titkolható párkapcsolati nehézségek, a szexualitás hiányából fakadó feszültségek, morális dilemmák és a gyermeknevelés körüli konfliktusok.

Csankó Zoltán Jászai Mari-díjas színészt nemcsak a színpadról, de többek közt Kenneth Branagh, Kevin Spacey, vagy John Travolta szinkronhangjaként is ismerhetjük. 2023-ban harmadszor került be a döntőbe és végre haza is vihette a Kaszás Attila-díjat.

Pálos Hanna Junior Príma díjas színésznő tanulmányait Kaposváron kezdte, de nem felelt meg az elképzeléseinek, így onnan Berlinbe ment dolgozni egy évre. Végül 2012-ben végzett a Színművészeti Egyetemen, azóta pedig a Katona József Színház tagja. Édesapja Pálos György operatőr, és az egyik testvére követte is a pályán. Hannát annak idején Vastaps-díjjal jutalmazták a Lélegezz című előadásban nyújtott alakításáért, amely a gyermekvállalás felelősségét boncolgatja.

Kitanics Márk igazságügyi pszichológus, túsztárgyaló azt mondja, a kriminális cselekmények mindig tükrei a társadalom állapotának, mindig összefüggnek egy ország gazdasági helyzetével. Ahogy gyengül a gazdaság, a társadalom egyre szélesebb rétegei szakadnak le, szegényednek el, ezzel párhuzamosan nő a vagyon elleni bűncselekmények száma. Ahogy pedig nő a feszültség az emberekben, úgy válnak gyakoribbá a testi sértések és az emberölések.

Klubdélelőtt
2024. március 9. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa