„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

90 éve született Bud Spencer

20/10/2019 11:42

| Szerző: Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában a 90 éve született Bud Spencerről, vagyis Carlo Pedersoliról, illetve egyik fontos film ciklusáról, a Piedone-filmekről beszélgettünk, és volt némi filmes múltidézés is.

2019. október 19. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2019. október 19., szombat 13:30)
26:56
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes
Bármikor újra nézi a magyar közönség a klasszikus Bud Spencer-Terence Hill filmeket, koncerteken hallgatja meg a Guido és Maurizio De Angelis testvérpár szerezte filmzenéket, és lényegében bármilyen könyvet el lehet adni, amely Terence Hillről vagy Bud Spencerről – még jobb – kettejükről szól.

BUD SPENCER & TERENCE HILL EMLÉKZENEKAR - SHOWREEL 2017

Website: http://www.budspencermusic.hu/ Facebook: https://www.facebook.com/BudSpencer.TerenceHill.emlekzenekar A Bud Spencer Emlékzenekar egy olyan különleges formáció, amely kizárólag csakis a Bud Spencer és Terence Hill filmek zenéit játssza. A zenei koncepció fontos része, hogy a dalok a lehető leghitelesebb formában szólalnak meg a koncerteken. Lekövetve az eredeti hangzást és zenei szerkezetet. A zenekar arculata sem hétköznapi.

1929. október 31-én született Carlo Pedersoli, vagyis éppen 90 éve.

Tanulmányi eredményei egészen kimagaslóak voltak, az ötödik osztályt átugorva került hatosztályos gimnáziumba. Ezután a római egyetem vegyészkara következett. Mindössze 16 évesen vált az egyetem hallgatójává. Tanulmányait azonban meg kellett szakítania, mert a család 1947-ben elhagyta Olaszországot és Brazíliába költözött. Másfél év múlva tért haza. Folytatta az egyetemet, bár már nem a vegyészmérnöki, hanem a jogi karon, illetve a sportolást. 1949-ben mellúszásban olasz bajnoki címet nyert, 1950-ben a 100 méteres gyorsúszás bajnoka lett egy perc alatti idővel. Még ebben az évben az olasz vízilabda-válogatottal 4. helyezést ért el az Európa-bajnokságon. Miután aláírta első hollywoodi szerződését 1967-ben visszavonult az aktív sportolástól.

A szöveg nélküli statiszta szerepek és a spagetti westernek sora után, lassan beindult olaszországi filmes karrierje. A Mario Girottival, vagyis Terence Hillel alkotott párosával pedig örökre beírta magát az olasz filmművészet történetébe.

A szombati Hangosfilmben azonban nem a későbbi nevettetős, sokkal inkább a korai némileg komolyabb filmjeivel foglalkoztunk. A Paár Ádám politológussal folytatott beszélgetésből kiderült, Piedone nyomozó karaktere valószínűleg nem lett volna annyira sikeres, ha nem Bud Spencer kelti életre, és persze, ha nem abban a bizonyos 70-es években üldözi a rossz fiúkat, és nem abban a bizonyos Nápolynak nevezett külön világban.

Piedone

Piedone - Coub - The Biggest Video Meme Platform by vvvm1997vm

Timecode rovatunkban az 58 évvel ezelőtt, 1961-ben bemutatott a West Side Story-ról volt szó. A nem titkoltan Rómeó és Júlia újraértelmezés, ahogy Shakespeare idejében a drámaiság mellett elsősorban a szöveggel emelkedett ki a színművek sorából, úgy a filmes változat is a vokális élményt célozta meg: a melodrámát időt álló zenével adták el. Mai szemmel talán kicsit lassúnak tűnhet a különben sem rövid, 146 perces alkotás, azonban a mellett nem mehetünk el szó nélkül, hogy minden idők legtöbb Oscar-díjjal kitüntetett musicalje a maga 10 arany szobrával. A történet New York West Side negyedében játszódik, ahol két egymással rivalizáló banda szeretné megszerezni a környék feletti egyeduralmat. És ahogy kell az egymással szemben álló csoport közötti feszültséget még egy szerelem is súlyosbítja. Natalie Wood mindössze 23 éves volt, amikor Maria bőrébe bújt, kezdőnek azonban semmiképpen sem mondhatjuk, tekintve hogy gyerekszínészként kezdte a pályát. A szintén fontos szerepben feltűnő Rita Moreno pedig azóta is aktív. Olyannyira, hogy állandó tévés munkái mellett, a West Side Storyból készülő remake-ben is fel fog tűnni. (Igen, mert ebből is készül remake.) 2020-ra várható, és Steven Spielberg ül a rendezői székbe.

West Side Story - Gee Officer Krupke! (1961) HD

West Side Story - Gee Officer Krupke! (1961) HD - Coub - The Biggest Video Meme Platform by ErinMarlet

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2019. október 19. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes