„Támogassa
Publicisztika
Élőkép – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Élőkép – Józsa Márta jegyzete

Mintha kiment volna mifelénk az élőkép a divatból, elmosta a rendszerváltás, vagy a korszellem, ki tudja. Bár a stadionok világa mintha még őrizné a tömegkultúra e nagy találmányát. Amelyet nagyon sokan állítanak elő sok-sok monoton gyakorlással, kevesek kedvéért.

Vetemedés – Dési János jegyzete
Publicisztika

Vetemedés – Dési János jegyzete

Egy minisztériumi dolgozót kirúgtak, mert megosztott egy mémet, egy fotómontázst, amely Nagy Márton minisztert (ár)sapkában ábrázolja. A mi kis házi használatú III. Richárdocskánk, a Nagy Vidnyánszky szintén nem vetemedne, arra, hogy elhallgattasson bárkit, éppen csak kicsúszott a száján, amikor az ország egyik vezető művészét penderítette ki a homokozójából, hogy tíz évig tűrte, hallgatta, Udvaros Dorottya miket mond.

Mélyfúrás – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Mélyfúrás – Rózsa Péter jegyzete

Nem számítanak a szakmai vélemények, a műszaki és egyéb okok egy politikailag felértékelt terv megvalósításakor. Csak az számít, hogy a kormány vezetője mit akar. És hogy mit akar általa például egy igazi nagyvezér, a kínai kommunista párt és kormány első embere, Hszi Csin-ping. Rózsa Péter jegyzetében a zalai olajmezőtől és Rákosi elvtárstól jut el napjainkig.

Brancs – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Brancs – Szénási Sándor jegyzete

Az, hogy Orbán és Gyurcsány egy brancs lenne, első pillantásra azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszert ketten állították elő, ami azért hazugság, mert Orbánt semmilyen nyomás nem kényszerítette egy autokrácia kiépítésére, viszont az nem hazugság, hogy Gyurcsány kormányzása gyakorlatilag minden féket eltakarított Orbán útjából.

Kétszer nem léphetsz ugyanabba a Halász Jánosba – Dési János jegyzete
Publicisztika

Kétszer nem léphetsz ugyanabba a Halász Jánosba – Dési János jegyzete

Diktatúrácska van itt kérem, a parlament ma nem izgalmasabb hely, mint 1981-ben lehetett – s a büfé már akkor is jó volt. Igaz, a rendszerváltás magyar forradalma részben az akkori parlamentből indult, teljesedett ki – amiből persze nem következik, hogy most Halász János nem mondja el harmadszorra vagy negyedszerre ugyanazt a beszédét. Ha már elsőre ennyire bejött.

Utánlövés - Rényi András írása

13/01/2024 16:12

| Szerző: Rényi András

Az egész történet olyan kerek, mintha furfangos spin doctorok eszelték volna ki, azt megelőzendő, hogy az ügy mégis bíróság elé kerüljön. Az ellenkeresetet majd visszavonják, és az igazgató menesztése után ugyan ki kezdemányezné  hivatalból az új illegális építmény lebontását...? Illiberális win-win helyzet: a kereszt is áll, a jogállam is áll. Az egyik törvénytelen, a másik tehetetlen, – a lényeg az, hogy Menczer Tamás győzzön.

 

Néhány hete ironikus hangvételű cikkben tettem itt szóvá, hogy Menczer Tamás államtitkár milyen bátor keresztesvitézként szegült szembe az alattomos, magukat környezetvédőknek álcázó keresztényellenes összeesküvőkkel, akik meg akarták volna akadályozni őt és kereszténydemokrata párttársait abban, hogy visszaállítsák a Nagy-Szénás hegyen korábban engedély nélkül  emelt, majd a nyár végén eltűnt fakeresztet.

(A fenti, egymondatos összefoglalásban ötször (!) kellett leírnom a KERESZT szót: bár rutinos stiliszta énemnek fáj a többszörös szóismétles, a dolog pontosan mutatja meg a szimbólumokkal való politizálás kényszerítő erejét és pusztító természetét.) 

Arról írtam, hogy a szimbólumok körül keltett harcias hisztéria (illetve a mögötte meghúzódó, végtelenül szimpla, ám annál nyersebb politikai érdek) megint fölülír egy szakpolitikai – környezet- és természetvédelmi – megfontolást: mi több, szembefordul az érvényben levő törvényi szabályozással.  Ez persze a hitbuzgó képviselőt nem zavarja abban, hogy még az előtt zászlót bontson ebben az „elvi” kérdésben, hogy a független bíróság érdemben megvizsgálta volna a Duna-Ipoly Nemzeti Park elutasító határozatának jogszerűségét. „E jelben győzni fogsz, Tamás!” – ironizáltam a héven (valójában a biztonsági játékon), amellyel a politikailag felkent, nagyhangú korifeus a vallásszabadság nevében megvívja élethalál-harcát egy halkszavú, védtelen hivatalnokkal szemben.

Nos, nem kellett hozzá két hónap, és Tamás csakugyan győzött: a kereszt újra áll a Nagy-Szénás fennsíkján és fennen hirdeti a kereszténydemokrata hitbuzgalom és elvhűség diadalát: és az álszent keresztényüldöző sem jogászkodhat és szabotálhat többé a hivatala élén. Bravó, Tamás!

(Post scriptum: csak azt nem értem, hogy miért kell a rettenthetetlen Győzőnek utólag a facebookon azon sajnálkoznia, hogy nem tudott a kirúgott igazgató betegségéről, aki amúgy is távozott volna hivatalából. „Feltehetően mindketten azt gondoljuk, hogy a vitánkban igazunk van. De függetlenül attól, hogy kinek van igaza, ha tudtam volna, hogy beteg, nem kezdtem volna nyilvános vitába vele...”) 

De Tamás, minek ez a lovagiasságnak látszó gyengeség? Inkább légy büszke bátor kiállásodra: lám, egyszerű civil magyarok is megértették példádat és intésedet, és önzetlenül magukra vállalták a feladatot. Fölvittek egy frissen ácsolt keresztet a Nagy-Szénásra – és fölállították oda, ahova követelted. Vezetőjük, noha maga nem templomjáró ember, névvel-címmel vállalta is a jogsértést: „Én polgári engedetlenségből úgy döntöttem, hogy vállalom a büntetőjogi felelősséget, és ezt a keresztet, ha törik, ha szakad, vissza fogom állítani a helyére.”

Ha törik, ha szakad. 

Ez a te igazi győzelmed, Tamás: hogy vidéki, talpas civilek immár „polgári engedetlenségből”, maguktól sújtják a porba a ”jogállam” lopakodó ármányát.  Az meg, hogy – mint az RTL híradójának mondták – számukra a kereszt a béke szimbóluma is, csak hab a tortán: külügyi államtitkárként tekintheted akár személyes bóknak is.

(Az egész történet olyan kerek, mintha furfangos spin doctorok eszelték volna ki, azt megelőzendő, hogy az ügy mégis bíróság elé kerüljön. Az ellenkeresetet majd visszavonják, és az igazgató menesztése után ugyan ki kezdeményezné  hivatalból az új illegális építmény lebontását..?  Illiberális win-win helyzet: a kereszt is áll, a jogállam is áll. Az egyik törvénytelen, a másik tehetetlen, - a lényeg az, hogy Menczer Tamás győzött.).