„Támogassa
A lényeg

Menczer: Ez modernkori keresztényüldözés!

29/10/2023 17:28

| Szerző: Klubrádió

A Nagyszénás-hegyen állt egy fakereszt, amit augusztus végén vandál módon elpusztítottak: feldarabolták és felgyújtották. Menczer Tamás, a térség országgyűlési képviselője, külügyi államtitkár a kereszt pótlásán dolgozik.

A kormányhivatal ugyan megadta az engedélyt a kereszt pótlására, de a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója és a Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület elnöke sem támogatják a pótlást természetvédelmi okokból, utóbbi bíróságon meg is támadta a határozatot. Menczer Tamás most videóban ment nekik, keresztényüldözést kiabálva, és mindent megtesz érte, hogy a kereszt ismét állhasson. Szavai szerint ugyan fontos neki a környezetvédelem, de szerinte a természetvédelmi szakemberek aggályai nem szakmaiak, és modernkori keresztényüldözést lát a tiltakozás mögött.

Füri András, a nemzeti park igazgatója szerint egy új kereszt állításával elpusztulhat a leánykökörcsin, az árlevelű len és a borzas vértő. A környezetvédő egyesületet elnöklő Vojczek Judit szerint a keresztállítás áldozata lehet a a nagy rókalepke, a fűrészlábú szöcske és a kövér daravirág.

A több évtizede védett természetvédelmi területre egyébként semmit nem lehet építeni, a – korábban egyébként többször is kidőlt – fakereszt is illegálisan került oda pár éve. A kormányhivatal arra adott engedélyt, hogy a régi fakereszt betonalapját használva lehet az új keresztet felállítani, csakhogy a keresztnek nem volt betonalapja, épp ezért dőlt ki többször is. Most odavittek egy alapot, és ez ellen tiltakozik a természetvédő egyesület.