„Támogassa
Publicisztika
Élőkép – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Élőkép – Józsa Márta jegyzete

Mintha kiment volna mifelénk az élőkép a divatból, elmosta a rendszerváltás, vagy a korszellem, ki tudja. Bár a stadionok világa mintha még őrizné a tömegkultúra e nagy találmányát. Amelyet nagyon sokan állítanak elő sok-sok monoton gyakorlással, kevesek kedvéért.

Vetemedés – Dési János jegyzete
Publicisztika

Vetemedés – Dési János jegyzete

Egy minisztériumi dolgozót kirúgtak, mert megosztott egy mémet, egy fotómontázst, amely Nagy Márton minisztert (ár)sapkában ábrázolja. A mi kis házi használatú III. Richárdocskánk, a Nagy Vidnyánszky szintén nem vetemedne, arra, hogy elhallgattasson bárkit, éppen csak kicsúszott a száján, amikor az ország egyik vezető művészét penderítette ki a homokozójából, hogy tíz évig tűrte, hallgatta, Udvaros Dorottya miket mond.

Mélyfúrás – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Mélyfúrás – Rózsa Péter jegyzete

Nem számítanak a szakmai vélemények, a műszaki és egyéb okok egy politikailag felértékelt terv megvalósításakor. Csak az számít, hogy a kormány vezetője mit akar. És hogy mit akar általa például egy igazi nagyvezér, a kínai kommunista párt és kormány első embere, Hszi Csin-ping. Rózsa Péter jegyzetében a zalai olajmezőtől és Rákosi elvtárstól jut el napjainkig.

Brancs – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Brancs – Szénási Sándor jegyzete

Az, hogy Orbán és Gyurcsány egy brancs lenne, első pillantásra azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszert ketten állították elő, ami azért hazugság, mert Orbánt semmilyen nyomás nem kényszerítette egy autokrácia kiépítésére, viszont az nem hazugság, hogy Gyurcsány kormányzása gyakorlatilag minden féket eltakarított Orbán útjából.

Kétszer nem léphetsz ugyanabba a Halász Jánosba – Dési János jegyzete
Publicisztika

Kétszer nem léphetsz ugyanabba a Halász Jánosba – Dési János jegyzete

Diktatúrácska van itt kérem, a parlament ma nem izgalmasabb hely, mint 1981-ben lehetett – s a büfé már akkor is jó volt. Igaz, a rendszerváltás magyar forradalma részben az akkori parlamentből indult, teljesedett ki – amiből persze nem következik, hogy most Halász János nem mondja el harmadszorra vagy negyedszerre ugyanazt a beszédét. Ha már elsőre ennyire bejött.

Olimpiásdi – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Olimpiásdi – Józsa Márta jegyzete

Bőven van még amit tanulnunk Belgrádtól.  Például a héten a fideszes parlamenti többség elfogadta az Egyesült Arab Emírségek kormányával kötött gazdasági együttműködésről szóló megállapodást, amely a rákosrendezői pályaudvar területén megvalósuló úgynevezett mini-Dubaj-beruházást tartalmazza.

Steak - Józsa Márta jegyzete

17/12/2023 12:00

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

"A miniszterelnök kolbászai és rezsiszilárd pacaljain edzett magyar közvélemény azért tud olvasni a sorok, vagy inkább pixelek között."

2023. december 14. Útszélen (2023. december 14., csütörtök 15:00)
49:39
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

Emlékeznek bizonyára arra régi politikai viccre, miszerint a Román rádió reggeli adása:

- Jó reggelt elvtársak! Ceausescu elvtárs felkelt, keljetek fel hát ti is elvtársak!

- Elvtársak, Ceausescu elvtárs reggeli tornázik, tornázzatok hát ti is!

- Elvtársak, Ceausescu elvtárs mosakszik, hát mosakodjatok ti is!

- Ceausescu elvtárs reggelizik kívánjunk neki jó étvágyat!

Mindez arról a képről jutott eszembe, amelyen most éppen a miniszterelnök politikai igazgatója eszik. Argentínában, egy óriási steaket, nyakában damasztszalvéta, előtte pohár vörösbor, a képfelirat: Argentína nem vegánnak való vidék. A poszt alatt a kommentelők – és minden bizonnyal rajongók – többnyire jót étvágyat kívánnak Orbán Balázsnak, aki nyilván megérdemelte az emberes mennyiségű ízes sültet, elvégre átrepülte érte az óceánt. Minden bizonnyal főnöke társaságában, aki különlegesen szeret ott lenni például frissen megválasztott és zavaros ideológiájú latin-amerikai vezetők beiktatásán. De hogy mi lehet a marhasült posztolásának üzenete, az a kérdés. A megfejtés nem könnyű, de a miniszterelnök kolbászai és rezsiszilárd pacaljain edzett magyar közvélemény azért tud olvasni a sorok, vagy inkább pixelek között. Szó van itt például arról, hogy egy népes küldöttség bármikor eléget bármennyi kerozint egy steakért is akár. Ahogy Novák Katalinnak sem okozott kognitív disszonanciát az, hogy huszonhat tonna kerozin elégetésével magángéppel érkezzen meg Dubajba egy klímakonferenciára. Azt a kibocsájtott szennyezést is mi szívjuk tüdőre, mert mellre, úgy látszik, már semmit sem szív a kétharmadot rendre visszatapsoló tömeg. Persze az emírség közelebb van mint a láncfűrésszel és sokkterápiával kampányoló dél-amerikai Milei országa, és nem is tudjuk, hogy ott mi volt a menü. Visszatérve Argentínára és Orbán Viktor új barátjára: a politikai eliten kívülről érkezett Milei nagy kockázatot jelent Argentína számára: az éles kiadáscsökkentéseket tartalmazó sokkterápiás gazdasági tervét jól fogadták a befektetők, és az stabilizálhatja a megingott gazdaságot, de azzal a kockázattal jár, hogy még több embert taszít a nélkülözésbe, akiknek több mint kétötöde már most is szegénységben él – írja a Reuters. Innen nézve van még mit tanulnia a magyar politikai elitnek, legalábbis a gazdaság stabilizálásnak tekintetében, a másik célt, az ország jelentős részének mélyszegénységbe való taszítását mi már sikeresen abszolváltuk. Úgyhogy nem is kell túlgondolni a steakzabálással kérkedő csúcspolitikus posztját és az ennek ütemesen tapsoló tömegeket. Kívánjuk Orbán elvtársaknak jó étvágyat.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2023. december 14-ei adásában hangzott el.