„Klubrádió
Publicisztika
Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete

Nagytekintetű miniszterelnök úr, Ön egy kisujjnyi erkölcsi tartást nagyít fel ember méretűvé, hogy ezzel egy újabb trükköt produkáljon, hátha beveszi a többség. Egy kisujjnyi igazságot szokott ön óriásplakáttá, vagy hangos nemzeti szózattá nagyítani, de ezúttal melléfogott.

Mielőtt még baj lesz – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Mielőtt még baj lesz – Szénási Sándor jegyzete

Hirtelen kiderül, hogy a tejszőke ukrán kislány gondnélküli iskolai beilleszkedéséről szóló film jó szándékú megtévesztés, az ukrán és a lengyel nyelv egyáltalán nincs olyan közel egymáshoz. A napi konfliktusok száma nő, a lengyel állammal szemben is, amely nem engedélyezi, vagy legalábbis az elmúlt évben még nem engedélyezte az abortuszt az ukrán nőknek sem, holott ők nyilvánvalóan nem lengyel állampolgárok.

Navalnij elrabolt holtteste – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Navalnij elrabolt holtteste – Kárpáti Iván jegyzete

A világnak az a része, amihez mi egyelőre még hivatalosan tartozunk, elítéli a putyini szörnyállam brutalitását és cinizmusát. Orbán Viktor, aki egykor a kivégzett és titokban elföldelt Nagy Imre felravatalozott koporsója mellől szónokolt, most hallgat. Elárulta önmagát is.

Odakint most történt valami komoly – Dési János jegyzete
Publicisztika

Odakint most történt valami komoly

Kiderült, amit régóta sejtettünk, hogy csak korlátozottan igaz az, hogy miután az állami propaganda elzárja az emberekhez való elérés útjait, nem nagyon lehet semmit sem csinálni. Dehogynem. Tessék csak! Igenis lehet, csak a módján kell kicsit gondolkodni.

Mit mond a vezér? - Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Mit mond a vezér? - Rózsa Péter jegyzete

Migránsveszély, Covid járvány, Oroszország Ukrajna elleni háborúja, miegyebek okán lassan tíz éve rendkívüli állapotra hivatkozva rendeleti kormányzást vezetett be. De mit szól, ha egyáltalán szóba meri hozni, hogy most nem kreált, kitalált ellenségek, és ügyek, hanem saját rendszerének emberei és sötét dolgai jönnek szembe.

Tüntetni fáj, tüntetni minek, tüntetni kell, tüntetni jó – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Tüntetni fáj, tüntetni minek, tüntetni kell, tüntetni jó

Tüntetni minek, ha a végén elviszi a show-t valami aktivista vagy ellenzéki politikus, a végén már egész másról van szó, mint amiért eredetileg több tízezren haragudtatok, a kormány pedig, hiába kiabálod, hogy mondjon le, hogy szabad oktatás, hogy ne üldözzék el a CEU-t, hogy ne rúgják ki a tanárodat, a végén aztán nem csinál semmit.

A mosodások – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

A mosodások – Szénási Sándor jegyzete

Bocsánatot azonban Balogh Zoltán csak a reformátusoktól kér, az áldozatoktól azonban egyáltalán nem, talán mert katolikusok is akadhatnak köztük, pláne kereszteletlenek, akik amúgy is méltatlanok a figyelemre, tán a gondoskodásra is.

Felvilágosítás – Józsa Márta jegyzete

3/12/2023 12:06

| Szerző: Józsa Márta

Mindannyian látunk-olvasunk-hallunk a nemzetközi médiában olyan eseteket, amikor a tájékoztatásunkért is fizetett politikusok válaszolnak a számukra akár kellemetlen, vagy nagyon kínos kérdésekre is. Unortodoxiában persze nem is várunk már el ilyeneket. Józsa Márta jegyzete az Útszélen című műsorból. 

2023. november 30. Útszélen-jegyzet (2023.11.30. - Józsa Márta jegyzete)
02:31
00:00

Egy videó jutott eszembe, kollégák próbálták meg nemrég megkérdezni Rogán Antal propagandaminisztert valamiről, ő pedig röviden, pacekban közölte, hogy nem nyilatkozik most sem és máskor sem kormánypárti sajtónak, mert az a kormány vesztét akarja.

Természetesen mindannyian látunk-olvasunk-hallunk a nemzetközi médiában olyan eseteket – mindennaposokat – amikor a tájékoztatásunkért is fizetett politikusok válaszolnak a számukra akár kellemetlen, vagy nagyon kínos kérdésekre is. Unortodoxiában persze nem is várunk már el ilyeneket, ahogy azt sem, hogy ha bárki feltár valamit nagy munkával és erőfeszítésekkel, annak lesz valami következménye. Hogy a rendőrség, ügyészség, bíróság ilyenkor tenné a dolgát. Valaki szégyellné magát, legalább. Holott ennek a Rogán által oly mélyen lenézett szakmának is megvolna a maga feladata: az, hogy felhívja a figyelmet azokra az ügyekre, amelyek nagyon nincsenek rendjén. 

 
Illusztráció:
Flickr
 

Például arra, hogy ha manapság a szexualitásról Magyarországon a gyerekek az ő védelmük érdekében kizárólag homofób kormányplakátokról értesülnek. No meg a könyvek fóliája hívja fel a figyelmüket valamire, amit azután nincs aki megmagyarázzon nekik. Mert mondjuk gyakorlatilag megszűnt a szexuális felvilágosítás az iskolákban, nincs ember, nincs civil szervezet, amely vállalná, hogy bemegy egy osztályba és válaszol a gyerekek kérdéseire. Mert attól tart, hogy bilincsben viszik el onnan. De már eleve be sem jut, mert az igazgató nem meri vállalni a felelősséget. A Klebersberg Központoktól pedig épp annyira nem várjuk, hogy törődjenek a gyerekeink pszichés egészségével mint a mindennek ura rendőrminisztertől. Tudunk holott olyan példákat mondani, ahol egy tényfeltáró cikk kapcsán elindult valamilyen társadalmi párbeszéd. Ahol az abuzálót rendőrök vizsgálják, és ahol el meri mondani őszintén egy tanár, hogy melyek a társadalmi tanulságai és következményei az évtizedes elhallgatásnak. Egy csíkszeredai ügyre gondolok most, egy sokáig abuzáló tanárra, egy bátor tényfeltáró újságíróra és egy, az összefüggéseket világosan értelmező pedagógusra. Persze nem a NER mostani határai között történt mindez, de amúgy volt már ilyen, és történhetett volna. 

De jó példa ez a történet arra, hogy az  Orbán-rendszer a történelmi határok felé nagyon is átjárható: a bántalmazó töritanár az ügy kirobbanása után azonnal kapott állást. Egy, a magyarországi adófizetők pénzéből odatelepített fociakadémián.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen című műsorunk 2023. november 30-i adásában hangzott el.