„Klubrádió
Publicisztika
Kétszer nem léphetsz ugyanabba a Halász Jánosba – Dési János jegyzete
Publicisztika

Kétszer nem léphetsz ugyanabba a Halász Jánosba – Dési János jegyzete

Diktatúrácska van itt kérem, a parlament ma nem izgalmasabb hely, mint 1981-ben lehetett – s a büfé már akkor is jó volt. Igaz, a rendszerváltás magyar forradalma részben az akkori parlamentből indult, teljesedett ki – amiből persze nem következik, hogy most Halász János nem mondja el harmadszorra vagy negyedszerre ugyanazt a beszédét. Ha már elsőre ennyire bejött.

Olimpiásdi – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Olimpiásdi – Józsa Márta jegyzete

Bőven van még amit tanulnunk Belgrádtól.  Például a héten a fideszes parlamenti többség elfogadta az Egyesült Arab Emírségek kormányával kötött gazdasági együttműködésről szóló megállapodást, amely a rákosrendezői pályaudvar területén megvalósuló úgynevezett mini-Dubaj-beruházást tartalmazza.

Európa és én – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Európa és én – Selmeci János jegyzete

Nekem Európa egy boldog összenézés, amikor felszállunk a repülőre, a külföldön hallott magyar szavak, az élmény, hogy szívesen látnak minket a szicíliai kocsmától a bécsi kávézóig mindenhol, látni, hogy azért máshol sem Kánaán az élet, és ez aztán tényleg közös bennünk, ahogy a külföldre szakadt barátok és családtagok is, akik hálisten nem vesznek el, hazajönnek, elmegyünk hozzájuk, tanulunk a sorsukból, és persze azokéból is, akiknek Európa még az olcsó fapadossal is messze van.

Alkotmányos demagógia – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Alkotmányos demagógia – Hardy Mihály jegyzete

Unalomig ismétlik: "no war, no gender, no migration." Faék egyszerűségű rémisztgetés, de a jelek szerint bizonyos emberekre mégis hatása van. Különösen most, a választási kampányban pörgetik ezerrel. Akármennyibe is kerül, pénz nem számít. Dől a kormányzati megrendelés a Facebook-os és Youtube-os Fidesz-kampányvideók sugárzásáért.

A nagy pénztárca – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

A nagy pénztárca – Rózsa Péter jegyzete

Az egyik legnagyobb hiba, hogy az elmúlt húsz évben a kormányok mindegyike szinte kizárólag az anyagi előnyök szempontjából értelmezte az európai uniós tagságot. Ezt a Fidesz-kormány azzal fejelte meg, hogy végtelenül lebutított, primitív kommunikációval rohanta le a lakosságot, ennek következtében jelentős tömegek számára az EU nem jelent mást, mint egy nagy pénztárcát, s ezzel egyidőben Magyarország ellenségét.

Az “ellenségeskedés ördöge” – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az “ellenségeskedés ördöge” – Dési János jegyzete

Fejtő Ferenc bölcs ember volt, és elég jól ismerhette az “ellenségeskedés ördögét” – nemhiába óvott ettől. Arra azonban ő sem számított, hogy az ördög ezúttal megint piros-fehér-zöld mackóruhát húz magára, időnként Louis Vuitton kiszerelésben – és innen indul az európai értékek elleni támadásra.

Kardos András: Je suis ukrainien

7/03/2023 20:00

| Szerző: Kardos András

Orbán Viktor a magyar Országgyűlésben mindenkinek üzent, aki szerint szolidárisnak kellene lennünk a Putyin által megtámadott Ukrajnával.

"Önök úgy beszélnek Ukrajnáról, hogy a helyébe képzelik magukat. Önök úgy beszélnek Ukrajnáról, párhuzamot állítva Magyarországgal, mintha Magyarországról beszélnének. […] Nem az a probléma, hogy önök nem tesznek különbséget az országok között? Nem arról van szó, hogy önök egy szintre emelik Ukrajnát Magyarországgal? Szerintem ez a probléma. Nem gondolkodhatnak úgy Ukrajnáról, mint Magyarországról, mert az Ukrajna, ez meg Magyarország. Nem gondolkodhatunk úgy az ukránokról, mint a magyarokról. […]"

Orbán Viktor azzal a vádolta meg a magyar "ellenzékieket", hogy Ukrajna helyébe képzelik magukat. Sőt, aztán még azt is kifejti, hogy nem gondolkodhatunk Ukrajnáról úgy mintha az Magyarország volna. Sőt, hogy még fokozzuk: az ukránokról nem gondolkodhatunk Orbán szerint úgy, mint a magyarokról.

Akkor most kezdjünk fogalmi tisztázásba, csakhogy legalább elvi esélye legyen annak, hogy tudjuk, hogy miről beszélünk, és hogy legyen világos, miben nem értek egyet Orbánnal, sőt, egyenesen az ellenkezőjét gondolom.

Tehát: nyilvánvalóan Orbán sem arról beszél, hogy bármely ellenzéki lányos zavarában elfelejtette, hogy ő magyar állampolgár és politikus, mert azt nem is feltételezem Orbán Viktorról, hogy efféle baromságokra időt vesztegetne bokros teendői közepette. A helyzet bizonyos értelemben rosszabb: ugyanis Orbán és a kormány álláspontja azt sugallja, hogy ha valaki kiáll az agresszor oroszok által megtámadott Ukrajna mellett, az egyfelől háborúpárti, mert támogatja Ukrajna védekezését, másfelől elárulja a magyar mivoltát, "ukránná válik", hiszen a Fidesz szerint nekünk a magyarok érdekeit kell egyedül képviselni, márpedig szerintük a magyar érdek egyedül a "béke" azonnali kihirdetése, hiszen ez "nem a mi háborúnk".

Magyarán: ha valaki, mint szerény személyem is, elítéli az orosz agressziót, és nem azonnali "békét", magyarán Ukrajna területének mintegy 20%-át nem akarja átengedni az oroszoknak, hanem azt kívánja, hogy Putyin vonuljon vissza a határok mögé, és akkor lehet tűzszünetről és békéről beszélni, nos az ilyen ember Orbán fenti szavai szerint "elcserélte" a magyarságát az ukránságra, de legalábbis egyenlő módon kezeli a két nemzeti identitást. Továbbá háborúpárti. Most nem is beszélek a Fidesz "szövetséges ellenségeiről" az USA-ról és az EU-ról, sőt még a svédekről és a finnekről sem.

Szégyellem, hogy ezt a mondatot le kell írnom, de a Fidesz rajongók kedvéért muszáj: sem én, sem azok a milliók nem háborúpártiak, akik egy valóságos békét kívánnak, és nem Ukrajna megcsonkítása árán akarják a harcok beszüntetését…

Hanem arról beszélek, hogy amióta az eszemet tudom, mindig is a megalázottak és a megszomorítottak mellett voltam, és ha egy országot lerohan egy másik, hogy elfoglalja a területeit és legyilkoljon ártatlan embereket, akkor bizony én szolidáris vagyok velük, jelen esetben az ukránokkal, annak szorítok, hogy Zelenszkij és népe a lehető legkevesebb nyomorúsággal és veszteséggel jöjjön ki ebből a Putyin által iniciált háborúból, és ráadásul azt gondolom, hogy a valóságos magyar érdek pontosan az, hogy Oroszország minél hamarabb fejezze be ezt a szörnyűséges hódító háborút, ilyen módon a magyarok érdeke egybeesik az ukránok érdekeivel.

je suis ukrainien
 

Ebben az értelemben bizony a háború befejezésének és a békének a feltételei vonatkozásában a magyar és az ukrán érdek egybeesik, abban az igen fontos értelemben Je suis ukrainien, hogy minden szenvedő néppel és emberrel, így most az ukránokkal szolidáris és identikus vagyok.

És így van ezzel remélem még sok millió magyar is, aki, szemben a diktatúra retorikájával, nem kever össze semmit és senkit, nem háború párti, hanem az igazságos béke pártján áll, ami pont azt jelenti, hogy az oroszok visszahúzódnak a határok mögé. Akkor lehet tárgyalni a tűzszünetről és a békéről.

De sajnos tisztában vagyok azzal, hogy ebben az ügyben is működik a nyelvmanipulációja a kormánynak, hogy nagyon sok Fidesz hívő elhiszi, hogy csakis Orbán védi a "magyar érdekeket", és aki nem úgy gondolkodik, mint ők, és főleg nem úgy beszél, az idegen érdekeket szolgál.

Frászkarikát. Azok, akik most együttéreznek a megtámadott ukrán néppel, éppen hogy valóságos magyar és általános emberi érdeket védenek egyszerre, mert a béke és a biztonság nem csupán nemzeti, hanem egyetemes emberi jog. És a kárpátaljai magyarok valódi és tényleges érdeke is az, hogy nekik se kelljen ebben az embertelen háborúban részt venni, és igen, ha majd valódi béke lesz, akkor bizony a mindenkori magyar kormánynak az ukrajnai kisebbségek, így az ottani magyarok érdekében, joga és kötelessége lesz az ukrán nyelvtörvény kijavítására rábírni az ukránokat. De most ők vannak megtámadva, az ő életük forog veszélyben, ezért most melléjük kell állnunk, és akkor nagyobb hátországunk is lesz a háború után a minket is hátrányosan érintő nyelvtörvényt felülvizsgáltatni.

De ez fordított sorrendben nem megy.

És ahelyett a képtelenség helyett, hogy a svédekkel és a finnekkel izmozunk a NATO-tagságuk ratifikálása helyett, ahelyett, hogy az USÁ-val és Brüsszellel csatázunk, valóban Ukrajna pártjára állnánk a háborúban – nos szerintem ez valóban egyetemes és magyar érdek egyszerre.