„Klubrádió
Szabadság Klub
Tetszettek volna győzni - Rózsa Péter jegyzete
Szabadság Klub

Tetszettek volna győzni - Rózsa Péter jegyzete

"A képlet tehát emígyen szól a kormány szerint: végy el az ellenzéktől (ez lehet párt, önkormányzat vagy ellenségnek tekintett bármilyen szervezet), egy jókora köteg pénzt, utána egyéb jogcímen még egyszer ennyit vonj el a költségvetéséből is."

Somfai Péter: Az immunitás jele
Szabadság Klub

Somfai Péter: Az immunitás jele

Sokkal jobban érdekel, hogyan lehet spórolni a karácsonyi menün, hogy Heller Ágnesről az egyik osztrák egyetem épületet nevezett el, vagy az USA Kongresszusából kizártak egy hírhedten hazudozó képviselőt…

Gyurmademokrácia – Hardy Mihály jegyzete
Szabadság Klub

Gyurmademokrácia – Hardy Mihály jegyzete

Most már a látszatra sem adnak. Vittek és visznek mindent, ami csak mozdítható. A bankokat, az autópályákat, a kis- és nagyvállalatokat, a teljes médiát, a független állami szervezeteket, az ügyészséget, a bíróságot, a járást és a megyét, az alkotmányt, mindent. Hardy Mihály jegyzete az Esti gyorsban.

Somfai Péter: Ördög a falon
Szabadság Klub

Somfai Péter: Ördög a falon

A fideszes kormány az első napjától tucatjával követett el olyan "csínyeket", amelyekről korábban azt gondoltuk, közülük egy is elég lett volna ahhoz, hogy megbukjanak.

Kardos András: Je suis ukrainien

7/03/2023 20:00

| Szerző: Kardos András

Orbán Viktor a magyar Országgyűlésben mindenkinek üzent, aki szerint szolidárisnak kellene lennünk a Putyin által megtámadott Ukrajnával.

"Önök úgy beszélnek Ukrajnáról, hogy a helyébe képzelik magukat. Önök úgy beszélnek Ukrajnáról, párhuzamot állítva Magyarországgal, mintha Magyarországról beszélnének. […] Nem az a probléma, hogy önök nem tesznek különbséget az országok között? Nem arról van szó, hogy önök egy szintre emelik Ukrajnát Magyarországgal? Szerintem ez a probléma. Nem gondolkodhatnak úgy Ukrajnáról, mint Magyarországról, mert az Ukrajna, ez meg Magyarország. Nem gondolkodhatunk úgy az ukránokról, mint a magyarokról. […]"

Orbán Viktor azzal a vádolta meg a magyar "ellenzékieket", hogy Ukrajna helyébe képzelik magukat. Sőt, aztán még azt is kifejti, hogy nem gondolkodhatunk Ukrajnáról úgy mintha az Magyarország volna. Sőt, hogy még fokozzuk: az ukránokról nem gondolkodhatunk Orbán szerint úgy, mint a magyarokról.

Akkor most kezdjünk fogalmi tisztázásba, csakhogy legalább elvi esélye legyen annak, hogy tudjuk, hogy miről beszélünk, és hogy legyen világos, miben nem értek egyet Orbánnal, sőt, egyenesen az ellenkezőjét gondolom.

Tehát: nyilvánvalóan Orbán sem arról beszél, hogy bármely ellenzéki lányos zavarában elfelejtette, hogy ő magyar állampolgár és politikus, mert azt nem is feltételezem Orbán Viktorról, hogy efféle baromságokra időt vesztegetne bokros teendői közepette. A helyzet bizonyos értelemben rosszabb: ugyanis Orbán és a kormány álláspontja azt sugallja, hogy ha valaki kiáll az agresszor oroszok által megtámadott Ukrajna mellett, az egyfelől háborúpárti, mert támogatja Ukrajna védekezését, másfelől elárulja a magyar mivoltát, "ukránná válik", hiszen a Fidesz szerint nekünk a magyarok érdekeit kell egyedül képviselni, márpedig szerintük a magyar érdek egyedül a "béke" azonnali kihirdetése, hiszen ez "nem a mi háborúnk".

Magyarán: ha valaki, mint szerény személyem is, elítéli az orosz agressziót, és nem azonnali "békét", magyarán Ukrajna területének mintegy 20%-át nem akarja átengedni az oroszoknak, hanem azt kívánja, hogy Putyin vonuljon vissza a határok mögé, és akkor lehet tűzszünetről és békéről beszélni, nos az ilyen ember Orbán fenti szavai szerint "elcserélte" a magyarságát az ukránságra, de legalábbis egyenlő módon kezeli a két nemzeti identitást. Továbbá háborúpárti. Most nem is beszélek a Fidesz "szövetséges ellenségeiről" az USA-ról és az EU-ról, sőt még a svédekről és a finnekről sem.

Szégyellem, hogy ezt a mondatot le kell írnom, de a Fidesz rajongók kedvéért muszáj: sem én, sem azok a milliók nem háborúpártiak, akik egy valóságos békét kívánnak, és nem Ukrajna megcsonkítása árán akarják a harcok beszüntetését…

Hanem arról beszélek, hogy amióta az eszemet tudom, mindig is a megalázottak és a megszomorítottak mellett voltam, és ha egy országot lerohan egy másik, hogy elfoglalja a területeit és legyilkoljon ártatlan embereket, akkor bizony én szolidáris vagyok velük, jelen esetben az ukránokkal, annak szorítok, hogy Zelenszkij és népe a lehető legkevesebb nyomorúsággal és veszteséggel jöjjön ki ebből a Putyin által iniciált háborúból, és ráadásul azt gondolom, hogy a valóságos magyar érdek pontosan az, hogy Oroszország minél hamarabb fejezze be ezt a szörnyűséges hódító háborút, ilyen módon a magyarok érdeke egybeesik az ukránok érdekeivel.

je suis ukrainien
 

Ebben az értelemben bizony a háború befejezésének és a békének a feltételei vonatkozásában a magyar és az ukrán érdek egybeesik, abban az igen fontos értelemben Je suis ukrainien, hogy minden szenvedő néppel és emberrel, így most az ukránokkal szolidáris és identikus vagyok.

És így van ezzel remélem még sok millió magyar is, aki, szemben a diktatúra retorikájával, nem kever össze semmit és senkit, nem háború párti, hanem az igazságos béke pártján áll, ami pont azt jelenti, hogy az oroszok visszahúzódnak a határok mögé. Akkor lehet tárgyalni a tűzszünetről és a békéről.

De sajnos tisztában vagyok azzal, hogy ebben az ügyben is működik a nyelvmanipulációja a kormánynak, hogy nagyon sok Fidesz hívő elhiszi, hogy csakis Orbán védi a "magyar érdekeket", és aki nem úgy gondolkodik, mint ők, és főleg nem úgy beszél, az idegen érdekeket szolgál.

Frászkarikát. Azok, akik most együttéreznek a megtámadott ukrán néppel, éppen hogy valóságos magyar és általános emberi érdeket védenek egyszerre, mert a béke és a biztonság nem csupán nemzeti, hanem egyetemes emberi jog. És a kárpátaljai magyarok valódi és tényleges érdeke is az, hogy nekik se kelljen ebben az embertelen háborúban részt venni, és igen, ha majd valódi béke lesz, akkor bizony a mindenkori magyar kormánynak az ukrajnai kisebbségek, így az ottani magyarok érdekében, joga és kötelessége lesz az ukrán nyelvtörvény kijavítására rábírni az ukránokat. De most ők vannak megtámadva, az ő életük forog veszélyben, ezért most melléjük kell állnunk, és akkor nagyobb hátországunk is lesz a háború után a minket is hátrányosan érintő nyelvtörvényt felülvizsgáltatni.

De ez fordított sorrendben nem megy.

És ahelyett a képtelenség helyett, hogy a svédekkel és a finnekkel izmozunk a NATO-tagságuk ratifikálása helyett, ahelyett, hogy az USÁ-val és Brüsszellel csatázunk, valóban Ukrajna pártjára állnánk a háborúban – nos szerintem ez valóban egyetemes és magyar érdek egyszerre.