„Klubrádió
Publicisztika
A nagy pénztárca – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

A nagy pénztárca – Rózsa Péter jegyzete

Az egyik legnagyobb hiba, hogy az elmúlt húsz évben a kormányok mindegyike szinte kizárólag az anyagi előnyök szempontjából értelmezte az európai uniós tagságot. Ezt a Fidesz-kormány azzal fejelte meg, hogy végtelenül lebutított, primitív kommunikációval rohanta le a lakosságot, ennek következtében jelentős tömegek számára az EU nem jelent mást, mint egy nagy pénztárcát, s ezzel egyidőben Magyarország ellenségét.

Az “ellenségeskedés ördöge” – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az “ellenségeskedés ördöge” – Dési János jegyzete

Fejtő Ferenc bölcs ember volt, és elég jól ismerhette az “ellenségeskedés ördögét” – nemhiába óvott ettől. Arra azonban ő sem számított, hogy az ördög ezúttal megint piros-fehér-zöld mackóruhát húz magára, időnként Louis Vuitton kiszerelésben – és innen indul az európai értékek elleni támadásra.

Cifraszűr és alibibeszédek – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Cifraszűr és alibibeszédek – Neuman Gábor jegyzete

Véletlenül a köztévé egyik csatornáját néztem, elbambultam. A Hungarikum Díjátadó Gála ment, Navracsics Tibor állt a színpadon. Olyan volt az egész, mintha a '70-es évek valamelyik május elsejéjén ünnepi beszédet mondott volna Korom elvtárs, vagy Berecz elvtárs...

Szegény éhes magyar választó lakomája – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Szegény éhes magyar választó lakomája

És akkor jött Magyar Péter, aki eddig nem volt rajta az étlapon, bár nem tűnik tökéletesen finomnak, és félelmetesen hasonlít is az egyik korábbi főételre, de a reménytelenül éhes ellenzéki választóknak, akikkel már tényleg minden rosszat megetettek, most reményt ad arra, hogy legalább egy kicsit jól lehet lakni.

Csatamező vagy Lipótmező? – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Csatamező vagy Lipótmező?

Az Alapjogokért Központnak sikerült összetrombitálnia Budapestre Európa és a világ politikai söpredékét (nyilván költségvetési adóforintokkal bőkezűen felvértezve), akik kétnapos dzsemborijukkal próbálják megtámogatni a magyar miniszterelnök európai kampányát.

Élünk egy vegyi csík alatt – Szénási Sándor jegyzete
Esti gyors

Élünk egy vegyi csík alatt – Szénási Sándor jegyzete

A chemtrail ugyebár egy vegyi csík, amit nemcsak a katonai, de a polgári repülőgépek is maguk után húznak-vonnak, hogy a belőlük kihulló méreggel megritkítsák a Föld népességét, hogy aztán a maradékot egy szűk elit uralma alá vonhassa. Állítólag nanorobotokat is szórnak, amelyek belélegezve agyvérzést, infarktust, esetleg agysorvadást okoznak, bár ez utóbbi a teória hívei között már post festa.

Civiles nyúljás pacal – Dési János jegyzete

22/01/2024 18:01

| Szerző: Dési János

Ahol a nyúljás pacalos Németh Szilárd lehet az egyik legnagyobb "civil" ott azon sincs mit csodálkozni, hogy „Mészáros Lőrinc” a legkitűnőbb üzletember, Rákay Kálmán a legmenőbb filmes és a János kórházban megfelelő az egészségi ellátás.

2024. január 22. Esti gyors-részlet (2024.01.22. Dési János jegyzete)
04:06
00:00
A diktatúra működtetése is pénzbe kerül ám. Nem is kevésbe. Ráadásul a tiédbe. Vagyis az csak kicsit színezi a képet, hogy természetesen azok pénzét költik – azokét elsősorban –, akiket elnyomnak. A módszerek változatosak. Most csak egyetlen elemet emelek ki.

A Válasz Online (jé, tényleg, miért csak online? Csak nem azért, amiért a Klubrádió interneten hallható és nincs frekvenciája?) gyűjtése szerint sok-sok milliárdot szór ki költségvetési pénzekből a Fidesz olyan úgynevezett civil szervezeteknek, amelyekben “civil” valójában nincs. Ebben az értelemben a civil szervezet a politikai pártoktól független olyan szerveződés, amelyben valamely közösségi cél érdekében tevékenykednek a résztvevők. Nem véletlenül, hogy angolul a non-govermental kifejezést szokás használni, azaz nem kormányzati.

De mi történik ebben a lopásra szakosodott diktatúrácskában? Sorozatban hozzák létre fideszes kötődésű alakokkal a legkülönfélébb szervezeteket, elsősorban azokon a területeken, ahol úgy érzik, nem állnak olyan nagyon jól támogatottságban. Majd ezeket megdobják pár tízmillió forinttal. Hogy aztán ezek a maradék pénzből (mert ez olyan jut is, marad is valószínűleg) tolják a fideszes propagandát, karaktergyilkolásszanak, így-úgy lefizessenek, megvegyenek potenciális szavazókat és a többi. Ahol a nyúljás pacalos Németh Szilárd lehet az egyik legnagyobb „civil” ott azon sincs mit csodálkozni, hogy „Mészáros Lőrinc” a legkitűnőbb üzletember, Rákay Kálmán a legmenőbb filmes és a János kórházban megfelelő az egészségi ellátás. Csak abban bízhatunk, hogy az efféle pénzzel kitömött szervezeteknél nagy az úgynevezett súrlódási veszteség, azaz szépen és jól markolásznak bele a pénztárba, akik arrafelé járnak, és így kevesebb jut a hazugságok terjesztésére, a mocskolódásra, és a többi.

Nyilván itt érdemes felidézni az egykori úgynevezett Norvég Alap sorsát is. Norvégia pár milliárdot egy szigorú pályázat keretében kiosztott volna olyan valódi civil szervezeteknek, amelyek közhasznú feladatokat látnak el. Ám az Orbán-rezsim addig bűvészkedett, míg inkább ez a pénz ment a levesbe. Ugyanis a norvégok nem engedték, hogy ez a pénz is a Fidesz közvetlen pártérdekeit szolgálja. Azóta pedig a szuverenitásvédelminek nevezett lassan rezdülő gumibotszervezet őrködik azon, nehogy már külföldről pénz jöjjön ide. Másnak.

A lényeg az, hogy ún. civilekre pár milliárdot így is el lehet költeni közpénzből, nagyjából pártpropagandára és még a kedves csahosok is jól járnak közben. Mondhatni igazán ideális megoldás.

És a maga módján túl sok újdonság sincs benne – például, amikor a tévé-rádió kuratóriumba társadalmi szervezeteket sorsoltak ki tagnak, hogy aztán megkezdjék a közmédia fideszes diktatúrájának a szolgálatába állítását; egyre-másra hozták létre az ún. civil szervezeteket, hogy embereik tutira bekerüljenek. Megjegyzem, akkori politikai ellenlábasaik csak néztek, mint Berta a moziban, néha kicsit röhincséltek a dolgon, miközben a Fidesz hazavitte a közmédiát.

Jó, a kiömlött tejbe már nem érdemes belesírni. Rég volt.

Az elnyomó állampárt szépen hasít, Európa is fizetget neki. Éljen és virágozzék a civiles nyúljás pacal – nekünk ennyi főtt ki.

Dési János jegyzete a 2024. január 22-i Esti gyorsban hangzott el.