„Klubrádió
Publicisztika
Olimpiásdi – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Olimpiásdi – Józsa Márta jegyzete

Bőven van még amit tanulnunk Belgrádtól.  Például a héten a fideszes parlamenti többség elfogadta az Egyesült Arab Emírségek kormányával kötött gazdasági együttműködésről szóló megállapodást, amely a rákosrendezői pályaudvar területén megvalósuló úgynevezett mini-Dubaj-beruházást tartalmazza.

Európa és én – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Európa és én – Selmeci János jegyzete

Nekem Európa egy boldog összenézés, amikor felszállunk a repülőre, a külföldön hallott magyar szavak, az élmény, hogy szívesen látnak minket a szicíliai kocsmától a bécsi kávézóig mindenhol, látni, hogy azért máshol sem Kánaán az élet, és ez aztán tényleg közös bennünk, ahogy a külföldre szakadt barátok és családtagok is, akik hálisten nem vesznek el, hazajönnek, elmegyünk hozzájuk, tanulunk a sorsukból, és persze azokéból is, akiknek Európa még az olcsó fapadossal is messze van.

Alkotmányos demagógia – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Alkotmányos demagógia – Hardy Mihály jegyzete

Unalomig ismétlik: "no war, no gender, no migration." Faék egyszerűségű rémisztgetés, de a jelek szerint bizonyos emberekre mégis hatása van. Különösen most, a választási kampányban pörgetik ezerrel. Akármennyibe is kerül, pénz nem számít. Dől a kormányzati megrendelés a Facebook-os és Youtube-os Fidesz-kampányvideók sugárzásáért.

A nagy pénztárca – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

A nagy pénztárca – Rózsa Péter jegyzete

Az egyik legnagyobb hiba, hogy az elmúlt húsz évben a kormányok mindegyike szinte kizárólag az anyagi előnyök szempontjából értelmezte az európai uniós tagságot. Ezt a Fidesz-kormány azzal fejelte meg, hogy végtelenül lebutított, primitív kommunikációval rohanta le a lakosságot, ennek következtében jelentős tömegek számára az EU nem jelent mást, mint egy nagy pénztárcát, s ezzel egyidőben Magyarország ellenségét.

Az “ellenségeskedés ördöge” – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az “ellenségeskedés ördöge” – Dési János jegyzete

Fejtő Ferenc bölcs ember volt, és elég jól ismerhette az “ellenségeskedés ördögét” – nemhiába óvott ettől. Arra azonban ő sem számított, hogy az ördög ezúttal megint piros-fehér-zöld mackóruhát húz magára, időnként Louis Vuitton kiszerelésben – és innen indul az európai értékek elleni támadásra.

Cifraszűr és alibibeszédek – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Cifraszűr és alibibeszédek – Neuman Gábor jegyzete

Véletlenül a köztévé egyik csatornáját néztem, elbambultam. A Hungarikum Díjátadó Gála ment, Navracsics Tibor állt a színpadon. Olyan volt az egész, mintha a '70-es évek valamelyik május elsejéjén ünnepi beszédet mondott volna Korom elvtárs, vagy Berecz elvtárs...

Aki nem lép egyszerre... – Rózsa Péter jegyzete

1/02/2024 18:02

| Szerző: Rózsa Péter

Minek kellett ez az egész cirkusz? Gyaníthatóan semmi más értelme nem volt, mint bármi áron a figyelem középpontjában tartani becses személyét, ami majd bevonzza a többi, számára becses személyt.

2024. február 01. Esti gyors-részlet (2024.02.01. Rózsa Péter jegyzete)
03:04
00:00
… nem kap semmit estére. Ma estére viszont annak ellenére sem kapott semmit az eddig csakazértsem együtt nem lépő magyar kormányfő, mert ha másként tesz, kilökik a sorból. Akkor viszont csak önmagával menetelhetett volna tovább, abban pedig semmi haszon nincs, kit érdekel.

Valahogy így. Se ellenlépés se rétes. Ja, hogy ezzel végül mégiscsak az egész Magyarország járt jól, mert talán nem fogják a legnagyobb magyar ellenálló miatt még tovább csavarni az EU-s pénzcsapokat, az a legnagyobb magyar ellenállót nem érdekli. Most már csak arra koncentrál erősen, hogy itthon miként lehet győzelemként beállítani azt, hogy eredeti akarata ellenére lépett. Még szegény kormányszóvivő miniszterét is elfelejtette tájékoztatni minderről időben, így eshetett meg ezen a holdsütötte csütörtöki napon, hogy miközben a kormány sajtótájékoztatóján a szóvivő éppen azt a mondatot formázta meg a jelenlévők számára, hogy szerinte egyáltalán nem biztos, hogy lesz uniós döntés Ukrajna hosszútávú, pénzügyi támogatásáról, addig éppen ezekben a percekben emelte fel a kezét az ő főnöke, igennel szavazva korábbi nemjére. Majd néhány óra múlva megérkezett Orbán győzelmi jelentése a közösségi oldalon egy szóban: Kiharcoltuk. Amint a kisegér dübörgött együtt az elefánttal, amint átmentek a hídon. Zavar a gépezetben. Zavar a fejekben. Zavar a kormány egész külpolitikájában.

Szóval mi, az egyszerű polgárok ünnepeljük meg, hogy Orbán ezúttal nem ünnepelheti ellenállási akcióját, és nem vetül ránk még nagyobb mértékben az ő esti árnya. Mellesleg azt is ünnepelhetjük csendesen – ha egy háborúban egyáltalán lehet örömködni –, hogy az egységes döntés megerősíti Ukrajnát, ami így talán végleg el tudja tántorítani az orosz medvét, hogy idecammogjon megint egykori birodalma szerencsétlen országaiba. Ő, a nagy ellenálló pedig nem tehet mást, mint együtt ünnepli velünk önmagát, hogy az uniós közösséggel hónapok óta szembe helyezkedés végül az együtt lépésbe torkollott.

Minek kellett ez az egész cirkusz? Gyaníthatóan semmi más értelme nem volt, mint bármi áron a figyelem középpontjában tartani becses személyét, ami majd bevonzza a többi, számára becses személyt, nevezetesen Ficot, Melonit, és még a többi jobboldali európai politikai vezetőt, akikkel önálló erőközpontot hozhatna létre az EU Parlamentjében. Nem vette észre, hogy erre senkinek sincs szüksége azon az áron, hogy közben az egész közösség működését összezavarják, lassítsák, védtelenné tegyék, és az orosz agresszort ezzel megerősítsék.

Orbán elvétette a fókuszt. Túlságosan önmaga fényében látta a jövőt. Valami történt ma, hogy észlelte, rossz a nézésirány és a lépésritmus. Kellene a rétes. Estére. Egyébként jó reggelt!

Rózsa Péter jegyzete a 2024. február 1-jei Esti gyorsban hangzott el.