„Köszönjük,
Publicisztika
Ki az alkalmatlan? - Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Ki az alkalmatlan? - Kárpáti Iván jegyzete

"Tényleg nem látja, vagy nem akarja látni Gyurcsány és a többi "régi ellenzéki", hogy ha ez a sok szempontból valóban bizarr jelenség, amit Magyar Péternek hívunk, azért jelent most millióknak reményt, mert ők tökéletesen alkalmatlannak bizonyultak?"

Szalonna vagy gumicsizma – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Szalonna vagy gumicsizma – Hardy Mihály jegyzete

Erre szokták jobb körökben azt mondani, hogy látszik, az illetőnek a szalonna vagy a gumicsizma volt a jele az óvodában. Bevallom a kínos jelenetet látva ennél jóval erősebb szavak jutottak az eszembe, és ezúton is elnézést kérek a teljes magyar agrárszektor minden tagjától, sőt még Johann Sebastian Bach Parasztkantátáját is megkövetem.

Valami honpolgár – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Valami honpolgár – Józsa Márta jegyzete

Valaki érdeklődött aziránt, hogy akkor most lesz-e választási vita a királyi tévében, vagy ha nem, akkor miért nem. A miértet hagyjuk, a királyi meg csak szleng, ennyit megengedhetek magamnak. És azt a nyilvánvalóan nem neki címzett, ám trehányság miatt az ő postaládájában kikötött választ kapta, miszerint "Nem tudom, hogy ő ki, gondolom vmi honpolgár. Nem válaszolunk neki." És jól van ez így.

Menni, vagy nem menni – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Menni, vagy nem menni – Szénási Sándor jegyzete

Négy témában, tízféle mondandóra, olyan körülmények között, amelyeket Magyar joggal jellemez azzal, hogy tömegbázissal, és nulla támogatással rendelkező pártokat zárna össze a köztévé egy gettóba, hogy – ezek már nem az ő szavai -  lihegve az indulattól és a levegő, meg az időhiánytól, falják fel egymást.

A nap, amikor Fónagy Jánosnak igaza volt – Kárpáti Iván jegyzete

14/05/2024 18:04

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Saját innováció nulla, hozzáadott érték kevés, a kiszolgáltatottság hatalmas. Ez az orbáni gazdaságpolitika lényege.

2024. május 14. Esti gyors-részlet (2024.05.14. Kárpáti Iván jegyzete)
01:35
00:00

Több mint 700 munkást dobott ki az iváncsai akkugyár egyik pillanatról a másikra. Jellemzően kölcsönzött munkaerő, zömében külföldiek, tehát akik a legkönnyebben elküldhetők, semmi nem védi őket.

Nem megy túl jól a koreai anyacégnek, az egyik nagy hitelminősítő most vágta a bóvli kategóriába. Szenved az iparág, világszerte zuhan az elektromos autók eladása. Addig szárnyalt az üzlet Európában is, ameddig agyontámogatták az államok. Aki megtehette megvette, ja és amúgy megtartotta a hagyományos autóját is, mert hosszabb távokon azt még mindig nem veri a villanyos.

Amikor a parlamentben megkérdezték az illetékes államtitkárt, hogy a százmilliárdos állami támogatással létesült üzem, hogy tehette ezt meg, annyit mondott: ilyen a kapitalizmus.

Jelentem Fónagy Jánosnak igaza van. A piac döntött: nem kell neki drága elektromos autó. Persze lesz még néhány kanyar ebben az iparágban is, fogalmam sincs mi lesz tíz év múlva, de pont ez a lényeg. Orbán Viktor mindent egy lapra tett fel egy olyan játékban, ahol egyik pillanatról a másikra fordul a szerencse. Saját politikája nem is enged mást, hiszen már csak a hülye nem látja, hogy elengedte az uniós pénzeket, keletről hozza a beruházásokat, kerül, amibe kerül.

Saját innováció nulla, hozzáadott érték kevés, a kiszolgáltatottság hatalmas. Ez az orbáni gazdaságpolitika lényege.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Fónagy János
 
Budapest, 2023. február 27. Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. február 27-én.
 Fotó: Koszticsák Szilárd
 

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2024. május 14-i adásában hangzott el.