„Köszönjük,
Esti gyors

Az iváncsai kirúgások példáján látszik, hogy a Fidesz rablókapitalizmust épített – mondta Jávor Benedek

13/05/2024 18:40

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az iváncsai elbocsátások kapcsán világosan látszik, hogy az a gazdaságpolitikai elképzelés, amire a kormány felépítette a magyar gazdaság jövőjét, az egy nagyon ingatag, nagyon veszélyes és nagyon kockázatos út – erről beszélt Jávor Benedek a Fővárosi Önkormányzat Brüsszeli Irodája vezetője az Esti gyors című műsorban.

2024. május 13. Esti gyors-részlet (2024.05.13.) Jávor Benedek
05:44
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, több mint ezer embert rúgtak ki az iváncsai akkumulátorgyárból a műszak kellős közepén. A kormány részéről a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, Fónagy János úgy reagált az esetre, hogy "ilyen a kapitalizmus."

Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselő szerint azonban a kapitalizmus is sokféle lehet. "Az a rablókapitalizmus, amit a Fidesz építget 15 éve, az valóban ilyen, hogy gyakorlatilag mindenféle munkajogi védelem nélkül, környezetvédelmi normák betartása nélkül, gyakorlatilag a jogszabályok teljes figyelmen kívül hagyásával létesülhetnek állami segítséggel ilyen üzemek, amik aztán ennek megfelelően, amikor éppen nincsen szükség az eldobható munkaerőre, akkor azonnal el is bocsátja őket" – tette hozzá a Fővárosi Önkormányzat Brüsszeli Irodája vezetője.

egysza 24
 

Az iváncsai elbocsátások kapcsán elég világosan látszik, hogy az a gazdaságpolitikai elképzelés, amire a kormány felépítette a magyar gazdaság jövőjét, az egy nagyon ingatag, nagyon veszélyes és nagyon kockázatos út – fogalmazott Jávor. Hozzátette, ez a gazdasági berendezkedés a magyar munkavállalók számára egyáltalán nem biztosít egy biztonságos jövőképet, és az ország gazdasági stabilitása szempontjából is rengeteg kockázatot hordoz.

Ugyanakkor a rendelkezésre álló információk alapján még nem tudni, hogy pontosan mi lesz ennek az elbocsátási hullámnak a vége – mondta a volt európai parlamenti képviselő. Egyáltalán nincs kizárva, hogy a vendégmunkások mellett a magyar munkavállalókat is érintik az elbocsátások.

Jávor szerint a legvalószínűbb, hogy a kirúgások mögött az elektromos autók iránti európai kereslet csökkenése állhat. Hozzátette, a magyar gazdaság már ezt megelőzően is szélsőségesen és egyoldalúan függött a német autógyáraktól és általában az autóipari termeléstől. Azzal, hogy most még ezen a piacon belül is egy még hektikusabban változó és kiszámíthatatlanabb piacra, az elektromos autópiacra tesszük fel a magyar gazdaságot, egész Magyarországot kitesszük azoknak a nagyon váratlan változásoknak, amik ebben a piaci szegmensben be tudnak következni – emlékeztetett Jávor Benedek.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökségi tagja, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Klubrádiónak elmondta, hogy valóban csak kölcsönzött munkavállalóknak a szerződése szűnt meg a munkáltató és a kölcsönbe adó cég között. Székely Tamás hozzátette, az viszont nem normális, hogy több száz dolgozót bocsátanak el egyik napról a másikra. 

2024. május 13. Megbeszéljük-részlet (2024.05.13.) Székely Tamás
11:01
00:00

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú jávor Bendekkel
2024. május 13., hétfő 18:13
Riporter: Dési János