„Köszönjük,
A lényeg

Nem annyira kelendők az elektromos autók

14/05/2024 08:01

| Szerző: Klubrádió

A koreai cég szerint lassul az elektromos autók iránti kereslet a világon. Ezzel indokolták az iváncsai akkugyárban történt tömeges elbocsátásokat.

Hatszázkilenc kölcsönzött munkaerő szerződését szüntették meg, mert "az elektromos járművek iránti globális kereslet lassul, ami akkumulátorgyártás csökkenéséhez vezethet" – reagált a koreai cég az RTL Híradónak azon hírekre, miszerint több száz dolgozót rúgtak ki az iváncsai akkugyárból.

A gyárban történtekről hétfőn az Országgyűlésben is szó esett, LMP szerint a gyárnak vissza kellene fizetnie a több milliárd forintnyi állami támogatást, amit munkahelyteremtésre kaptak. Fónagy János Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában megerősítette, valóban kölcsönzött munkaerőket bocsátottak el, és hozzátette, ami Iváncsán történt, az a kapitalizmus velejárója.

Nem egészen ugyanez a véleménye Jávor Benedeknek, aki a Klubrádiónak hétfő este azt mondta: Az iváncsai elbocsátások kapcsán világosan látszik, hogy az a gazdaságpolitikai elképzelés, amire a kormány felépítette a magyar gazdaság jövőjét, az egy nagyon ingatag, nagyon veszélyes és nagyon kockázatos út.