„Köszönjük

Útszélen – műsor mindenkinek azokról, akiket magukra hagytak.

A peremre kényszerült emberek gondjairól és az azokat enyhítő lehetőségekről, örömeikről, teljesítményeikről beszélgetünk csütörtökönként az érintettekkel.

Az Útszélen már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

Műsorhoz kapcsolódó cikkeink:

Szekunda – Józsa Márta jegyzete
Útszélen

Szekunda – Józsa Márta jegyzete

2022. november 20. 06:57

Azoknak a hatalom- és pénzéhségtől, továbbá gőgtől elvakultaknak szól ez a jegyzet, "akik még nem tudják, hogy meglesz ám mindennek a böjtje. Úgyhogy olvassanak csak, ha jut idejük egy-két focivébé, pompázatos vadászat és maláj maffiózóval való lélegeztetőgép-csencselés mellett." Nekik még jutott elég tanár, de nem figyeltek oda, ezért megérdemlik a szekundát.

A csend hangja
Útszélen

A csend hangja

2022. november 06. 06:54

"... nem tudjuk kifizetni a villanyszámlát, hát akkor most ezt kell elviselnünk, nyakunkon a hét szűk esztendő. De a szánkat akkor sem tátjuk ki. Persze azt, hogy az egyesek szerint darabjaira hullott Németországban a kormány fizeti a decemberi villanyszámlákat, hogy az állítólag no-go zónákban didergő rettegő németek egy lélegzethez jussanak, már nem jut azokhoz a csendes, visszahúzódó konzervatívokhoz, akik be nem kapcsolnák a Klubrádiót." Józsa Márta jegyzete.

Lelencház – Józsa Márta jegyzete
Útszélen

Lelencház – Józsa Márta jegyzete

2022. október 30. 11:26

A hivatalos szegényügy számára mindig is dilemmát jelentett, hogy a szegények segítése az állam, az egyház vagy a társadalom feladata-e, így a megoldások mindig kompromisszumot tükröztek. Amelyekből mi mást kellett volna tenni – mint tanulni. Hogy hogyan lehet hatékonyan és jól elkölteni az adófizetők pénzét.

Csalog Zsolt köpönyege – Józsa Márta jegyzete
Útszélen

Csalog Zsolt köpönyege – Józsa Márta jegyzete

2022. október 23. 07:16

"Mert akkoriban úgy éreztük, hogy meg lehet szólítani azokat, akik a rendszerváltás előtti évtizedek vesztesei voltak. Az ’56-os forradalmárokat. A névleg a hatalmon levő, kizsigerelt munkásokat. A mindig is perifériára szorított és gondosan ott is tartott romákat. Az emigránsokat. A parasztokat. A belső emigrációba kényszerült, vagy azt választó értelmiségieket."

Unom
Útszélen

Unom

2022. szeptember 17. 16:03

Nem csak foglyul ejtett állam, foglyul ejtett polgár is van. Mi vagyunk azok, kedves hallgatók. Vagy nem gondoljuk azt, hogy unalmas e rabság? Józsa Márta jegyzete.

Kihívás
Útszélen

Kihívás

2022. szeptember 10. 10:37

"Márpedig kihívásokból jól állunk manapság, és néha úgy tűnik, mintha a TikTok-kihívástól a kormányok sem volnának mentesek. Csak éppen nem a saját irhájukat kockáztatják."

Észvel!
Útszélen

Észvel!

2022. szeptember 03. 15:30

Józsa Márta jegyzete a nyelvi teljes hasonulást felhasználva figyelmezteti a hatalomgyakorlókat, hogy ha nem "észvel" gondolkoznak, akkor kiürítik az országot, a poharak pedig betelnek. 

Aszály
Útszélen

Aszály

2022. augusztus 13. 08:05

"Negyvenmilliárdért meg lehetne menteni a Velencei-tavat, de nincs rá pénz. A kiszáradó tóra épül egy kajakakadémia, alig valaminél több haveri pénzért, negyvenhárom milliárdért. A fákat máris kivágták mindenesetre, gondolom, szépen fog izzani majd egy-két év múlva tüzelőként valamelyik villa díszkandallójában. Esetleg a focipályák gyepét is lehet majd fűteni vele. Hát igen, a fétisek. A munka abban az értelemben, hogy aki nem dolgozik, ne is egyék. Meg akinek nincs pénze, az annyit is ér."

Klakkőrök
Útszélen

Klakkőrök

2022. július 31. 12:00

Az Útszélen aktuális adásának témái:Legyenek roma csúcsvezetők a közigazgatásban és a versenyszférában – gyakornoki programban készülhetnek fel erre a Romaversitas diákjai – még lehet jelentkezni! Vendég: Fedorkó Boglárka, a Romaversitas Alapítvány ügyvezető igazgatója. Orbán Viktor Erdélyben elhangzott mondatani ottani szemmel is igencsak problémásak – Tusványos határon túli magyar szemmel: Rostás-Péter István újságíró Kolozsvárról.