„Klubrádió

Útszélen – műsor mindenkinek azokról, akiket magukra hagytak.

A peremre kényszerült emberek gondjairól és az azokat enyhítő lehetőségekről, örömeikről, teljesítményeikről beszélgetünk csütörtökönként az érintettekkel.

Az Útszélen már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

Műsorhoz kapcsolódó cikkeink:

Úttörőtábor – Józsa Márta jegyzete
Útszélen

Úttörőtábor – Józsa Márta jegyzete

2023. szeptember 17. 07:14

"... belevettük magunkat az Adria vizébe, mint jól képzett úttörők, és hallgattuk, ahogy a kabócák fűrészelnek. Nem mellesleg házigazdáink azt is mondták: vannak magyarok, akik azért menekülnek el a szigetről, mert zavarják őket a kabócák. Bennünket valami teljesen más zavar, de most hova meneküljünk?" Józsa Márta jegyzete arról, hogy nyaraláskor meg lehet-e úszni Orbán Viktort.

Iskolatáska – Józsa Márta jegyzete
Útszélen

Iskolatáska – Józsa Márta jegyzete

2023. szeptember 03. 16:00

A magyar átlaggyereknek most megkezdődik a tanév. Jelentős részük számára anélkül, hogy eljutottak volna nyaralni, úgyhogy alaposan meg kell fontolniuk a tanároknak, hogy feladhatják-e az első napon a Nyári élményeim című kötelező fogalmazást vagy rajzot házi feladatul. Persze kérdés, hogy hány iskolában milyen bármely szakos tanárok adják fel, ez a kifejezés az álláshirdetések e nyári slágere. Az tuti, hogy a matekóra-helyettesítésre beosztott tesitanárok akár az elmaradt nyaralásról, a kifizetetlen menzáról és a tanítás, tanulás élményétől megfosztott iskoláról minden bizonnyal el tudnának csevegni a diákjaikkal. Elvégre egy csónakban eveznek, ha nem is jachtoznak éppenséggel idén az Adrián.

Bunsen-lámpa – Józsa Márta jegyzete
Útszélen

Bunsen-lámpa – Józsa Márta jegyzete

2023. július 16. 15:45

Nézegetem a távozótanár-számlálót, mert van ilyen lista, elérhető az interneten, akik ott szerepelnek, már biztos nem lesznek jelen a tíz, meg húsz éves osztálytalálkozókon. Meg az ötven éveseken sem, ahol már nagymamák és nagypapák emlegetik nebulókorukat. Nem adnak neki szerenádot, nem emlegetik évtizedekig egy-egy bakiját, vagy kedvességét, vagy szigorát, vagy kedvenc mondását. Nem írják meg alakjukat legtehetségesebb diákjaik regényben, és nem fogják megmagyarázni kedvenc diákjaiknak, hogy kövessék őket a katedrán.

Balatoni nyár - Józsa Márta jegyzete
Útszélen

Balatoni nyár - Józsa Márta jegyzete

2023. július 09. 11:59

Emlékszem olyan politikusi nyilatkozatokra még a NER kezdeti időszakából, hogy minden gyermeknek jár egy hét Balaton. Ahol idén a számítások szerint ott alvás nélkül 35 ezer forintba kerül egy négytagú család útiköltsége, strandbelépője, egy-egy lángosa és egy-egy üdítője.

A boldog dák – Józsa Márta jegyzete
Útszélen

A boldog dák – Józsa Márta jegyzete

2023. június 04. 16:00

Nos ide, erre a környékre még karácsonytájt beköltözött egy hajléktalan, aki naponta órákon keresztül ordít, megfejthetetlen nyelven. Pedig beszélünk a családban jónéhányat, de ez nem hasonlít semmire. El is neveztük a fickót dáknak, tudván, hogy az ókori dák nyelvet még senkinek sem sikerült rekonstruálnia.

Balatoni nyár – Józsa Márta jegyzete
Útszélen

Balatoni nyár – Józsa Márta jegyzete

2023. május 28. 12:00

Minden magyar gyereknek járna minimum egy-egy hét a Balatonon évente. Ugyanis azt is lehet mondani, hogy kétféle gyerek van Magyarországon: aki volt már a Balcsin, és aki nem. De olyan kölyök biztosan nincs, aki sohasem vágyott volna oda. Olyan meg reménytelenül sok van, aki soha el sem jut.