„Klubrádió
A lényeg

Szalay-Bobrovniczky elmagyarázta, miért cserélték le a vezérkari főnököt

2/05/2023 13:47

| Szerző: Klubrádió

"A szomszédban háború folyik, a magyar kormány a béke álláspontján van, és azonnali tűzszünetet akar, de elhúzódó háborús helyzetre számít, ehhez pedig hadműveleti szintű tudásra, szakértelemre van szükség – indokolta Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnök lecserélését a honvédelmi miniiszeter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf  a honvédelmi bizottságban így érvelt: a Ruszin-Szendit váltó Böröndi Gábor László altábornagynak van aktuális tudása a NATO belső védelmi rendszerével kapcsolatban – hiszen a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjeként szolgált –,  így a haderőfejlesztés folyamatát belülről ismeri, a NATO felső vezetőivel van kapcsolata.

Doni megemlékezés Kaposváron
 
Doni megemlékezés Kaposváron. Fotó:
MTI/Kiss Dániel
 
 

“Harcászati szintről hadműveleti szintre lépünk”– tudatta a miniszter, aki szerint a vezércserével nem kírúgás történt hanem szemléletváltás. A Honvédségben “nem egyenruhás munkavállalókat”, hanem nemzeti elkötelezettséggel bíró “harcosokat” szeretnének - öntött tiszta vizet a pohárba Szalay-Borbrovniczky. (Az ATV nyomán)