„Klubrádió
A lényeg

Egy állami szerv sem tudja megmondani, mennyibe kerültek Orbán és Szijjártó utazásai a honvédség repülőgépeivel

18/04/2023 14:39

| Szerző: Klubrádió

Szél Bernadett másfél éve óta küzdött, hogy megtudja, mennyibe kerülnek Orbán Viktor és Szijjártó Péter utazásai a Honvédség repülőivel. Az állami szervek azt állítják, egyikük sem kezeli az adatokat. Közben törvényt is módosítottak, hogy kérdezni is nehezebb legyen, írja a 444.hu.

Szél Bernadett korábbi parlamenti képviselő még 2021-ben próbálta meg kikérni a kormányfő és a külügyminiszter útjainak költségeit a külügytől és a honvédelmi minisztériumtól, de mindkét helyről azt a választ kapta, hogy ezeket az adatokat nem ők kezelik. A képviselő később a Magyar Honvédség Parancsnokságától is ugyanezt a választ kapta (ehelyett ma már a Honvéd Vezérkar irányít). Szél az akkori köztársasági elnök, Áder János utazásaira is rákérdezett. Az államfő hivatala szintén azt állította, hogy nem ők kezelik az adatokat.

Konkrét utazásokra lebontva korábban sem közölték

A 2019-es, 2020-as és 2021-es költségvetési zárszámadásban ugyanis benne van, hogy mennyit adtak az egyes minisztériumok és egyéb állami szervek a honvédségnek az ország vezetőinek reptetésére – írja a 444.hu. Hozzáteszik: konkrét utazásokra lebontva akkor se derültek ki az adatok, és nem világos, hogy miért.

Amelyek szerint 2019-ben a külügyminisztérium összesen 765 millió forintot utalt el a honvédelmi tárcának, a pénzügy 15,6 milliót, a belügy 6,1 milliót, a Köztársasági Elnöki Hivatal 55 milliót, az Országgyűlés Hivatala pedig 8 milliót adott a honvédségnek személyszállításra.

2020-ban a külügy 100 milliót, a többi minisztérium, az elnök és a parlament összesen 41 milliót utalt el utaztatásra a HM-nek, vélhetően a repülők használata után. 2021-ben 814,3 millió volt a teljes összeg, ebből a külügyi tárca 505,3 milliót vállalt.

Áder János utazásaival kapcsolatban annyit közöltek a képviselővel, hogy az elnöki hivatal fizet a honvédelmi tárcának az utazásokért – ahogy az a zárszámadási törvényből is látszik. A Miniszterelnökségnek pedig minden évben legkésőbb június 30-ig kell rendeznie a számláit a Honvédelmi Minisztérium felé. A kormányfő utazásairól a külügyminisztériummal számol el a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Ez arra utal, hogy a kabinetiroda a külügy közbeiktatásával rendelheti meg a katonai gépeket. Így lehetséges, hogy a külügy költötte el messze a legtöbbet utazásokra, miközben nem lehet tudni, hogy ennek mekkora hányadát teszik ki a miniszterelnök utazásai.

A NAIH se tudja és ebbe belenyugodott

Szél Bernadett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, hogy ott derítsék ki, hogy kinél vannak az egyes utazásokról szóló adatok. A NAIH ugyanúgy megkérdezte az összes említett szereplőt, hogy kinél vannak az adatok. Mindenhonnan ugyanazt a választ kapta a hatóság, mint korábban Szél Bernadett: "nincs nálunk".

Ebbe a NAIH belenyugodott, és Péterfalvi Attila elnök értesítette Szélt, hogy "a tényleges adatkezelő felderítésére vonatkozóan a vizsgálat nem vezetett eredményre", úgyhogy lezárta a vizsgálatot.

Közben törvényt is módosítottak: a minisztériumoknak már nem kell elszámolniuk a honvédséggel, mert hivatalos utazásokra ingyen átengedheti a vezérkar főnöke a katonai repülőgépeket a politikusoknak. Ez lehetőséget ad a tárcáknak, hogy elejét vegyék a további kérdezősködésnek arról, hogy mennyibe kerültek az utazások.

A cikkben megjegyzik: különösen akkor lenne jó tudni a költségeket, amikor nem teljesen világos, hogy hivatalos vagy magánlátogatásról van-e szó. Ilyen eset történt például idén márciusban, amikor Orbán Viktor katonai gépe úgy jött haza Kairóból, hogy közben leszállt Pisában, és kirakta a miniszterelnököt, akit aznap Firenzében fotóztak le, ahol szóvivője tájékoztatása szerint magánprogramon vett részt.

(Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor)