„Klubrádió
A lényeg

24.hu: Egyiptomból Toszkánába repült egy honvédségi gép, Orbán Viktor Firenzében sétált feleségével

7/03/2023 15:25

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor február 27-én, hétfőn utazott el Kairóba, ahol népes küldöttsége kíséretében többek között Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfővel tárgyalt. A látogatáshoz három honvédségi repülőgépet is igénybe vett a kormány. 

A miniszterelnök a 604-es jelzésű Airbus fedélzetén utazott, a gép hétfőn megvárta az első tavaszi parlamenti ülés végét, és csak este indult el Budapestről. A kairói találkozókról számos fotót és videót tettek közzé Orbán Facebook-oldalán. Arról viszont, hogy az észak-afrikai országból hová vezetett a miniszterelnök útja, nem számoltak be. Annyi biztos, hogy a kormányfő vasárnap a székesfehérvári laktanyát kereste fel.

A 604-es Airbus a látogatás végeztével, március 1-jén, szerdán indult vissza Kairóból, de nem rögtön Budapestre, hanem Olaszország felé vette az irányt. A repülési adatok alapján hétfőn Hadházy Ákos ellenzéki képviselő megírta, hogy a honvédségi repülőgép rövid időre megszakította útját Toszkánában, és egy egyórás pisai kitérő után indult csak tovább Magyarországra – feltehetően Orbán nélkül.

A 24.hu egy olvasója ugyanis pénteken Firenze belvárosában fényképezte le a miniszterelnököt, amint a Piazza Carlo Goldonin sétálgatott felesége, Lévai Anikó társaságában. A fotó a portál cikkében látható.

Hogy Lévai Egyiptomba is elkísérte-e férjét, vagy Olaszországban találkoztak, azt nem tudni, a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott egyiptomi képeken mindenesetre nem szerepel. A portál rákérdezett a Honvédelmi Minisztériumnál, hogy Orbán Viktort tette-e ki a gép Pisában, illetve, hogy felesége is a honvédségi repülőn utazott-e, de még nem válaszoltak.

Megkeresték Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét is, hogy Orbán Viktor munkalátogatáson vagy magánúton járt-e Olaszországban, de egyelőre ő sem válaszolt.