„Klubrádió
Reggeli gyors

Katonai szállítmányok: Olaszország és Bulgária is használja a magyar légteret

28/04/2023 14:47

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A győri reptéren Ukrajnának szánt francia helikopterek szálltak le még februárban, amiről az időkép.hu webkamerája felvételt is készített. Az Átlátszó oknyomozása alapján arra jutott, hogy rendszeresen használják a magyar légteret, sőt a reptereket is olyan gépek, amelyek katonai eszközöket szállítanak Lengyelországon keresztül Ukrajnába. A Honvédelmi Minisztérium nem válaszolt a kérdéseinkre, pedig nyugodtan beszélhetnének erről nyíltan – mondta Zubor Zalán, az Átlátszó újságírója a Reggeli gyorsban.

2023. április 28. Reggeli gyors - részlet Zubor Zalán 2023.04.28.
06:35
00:00

A Győr-Pér reptéren keresztül szállítottak francia katonai helikoptereket az ukrán határőrségnek még februárban. Erre videós bizonyíték is van, ugyanis az időkép.hu kihelyezett webkamerája felvette a gépek érkezését, karbantartását és távozását – számolt be az Átlátszó.

Az oknyomozó portál a Pentagonból kiszivárgott amerikai hírszerzési iratokból, más államok – saját, Ukrajnával kötött fegyverszállítási megállapodásaikról szóló – hivatalos közléseiből, valamint a korábbi sajtóhírekből elérhető információkat összevetette a Radarbox légtérfigyelő alkalmazás archívumával. Ez alapján úgy tűnik, hogy nemcsak a háború első hónapjaiban léptek a magyar légtérbe rendszeresen katonai repülők – ahogy azt tavaly szintén az Átlátszó kiderítette, az elmúlt három hónapban a Radarbox 22, Magyarországot érintő katonai szállító missziót rögzített. A katonai gépek több esetben nemcsak a magyar légteret ejtették útba, hanem többször a repülőtereket is.

"Hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket" – válaszolta a Honvédelmi Minisztérium a 24.hu kérdésére. Továbbá azt írták: "Magyarország továbbra is részt vesz a nemzetközi légiforgalomban, ezért fordulhat elő olyan, hogy katonai, vagy civil reptereken más nemzet katonai légijárművét lefotózzák, amelyek a megfelelő engedélyek birtokában a repülési terveik alapján igénybe veszik az adott reptér szolgáltatásait."

Valóban nem az ukrán-magyar határon haladnak át ezek a szállítmányok, hiszen logisztikai okokból szinte minden ilyen Rzeszówn halad át. A kis lengyelországi város repülőterén pakolják le a szállítmányokat a gépekről, mivel innen lehet a legkönyebben elérni Ukrajnát nagyobb szárazföldi közutakon  – magyarázta Zubor Zalán, az Átlátszó újságírója, a cikk szerzője a Reggeli gyorsban.

Az időkép.hu felvételeiről pontosan megállapítható, hogy a győri reptéren Ukrajnának szánt helikopterek tartózkodtak: mire Magyarországra értek, már az ukrán határőrszolgálat felfestései voltak rajtuk, látható, hogy ugyanazokról a gépekről van szó, mint amikről később az ukrán sajtó közölt képeket – mondta Zubor.

Persze az Átlátszó is kérdésekkel fordult a minisztériumhoz a cikk megírása során, de nem válaszoltak. Pedig Zubor szerint lehetne erről nyíltan beszélni. Vannak országok, amik titokban szállítanak fegyvert, például Olaszország vagy Bulgária – ezekben az esetekben lehet tudni, hogy van valamilyen katonai együttműködés Ukrajnával, a részleteket viszont nem hozzák nyilvánosságra. Egyébként épp ezek az országok használják előszeretettel Magyarország légterét. Máshol viszont nem jellenző a titkolózás, mert "nem tartják szégyellnivalónak" az együttműködést – mondta Zubor.   

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Zubor Zalánnal
2023.04.28., péntek 8:20
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert