„Klubrádió
A lényeg

Schadl-ügy: a főügyészség egyik mostani dolgozójának is intézhettek vizsgát

1/03/2023 10:33

Pintér Sándor volt titkárságvezetője soron kívül tehetett végrehajtói szakvizsgát, miután az ügyében Schadl György, a végrehajtói kar számos bűncselekménnyel gyanúsított elnöke és Völner Pál, az igazságügyi minisztérium volt államtitkára intézkedett. A Telex szerint a férfi azóta a Legfőbb Ügyészségen ügyész.

A Schadl-Völner-ügyben újabb részletre derült fény. A lap felidézi, hogy a végrehajtói helyek pályázati határideje előtt, 2021 októberében sokan szerettek volna végrehajtói szakvizsgát tenni, ezért többen sorban álltak a szakvizsgákat szervező Jogakadémia titkárságán is, ahol kiderült, "a panaszok ellenére nem nyitnak meg új vizsgaidőpontot". De aztán október 8-án "váratlanul meghirdettek egy időpontot", a nyolc helyből négy azonnal foglalt lett. Ezt a vizsganapot "intézhette el Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára és Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, akiket a nyomozati anyagok szerint Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és egy meg nem nevezett parlamenti kabinet munkatársa keresett meg a kéréssel, hogy szükség lenne új vizsgaidőpontra" - írja a lap. Az ügybe bevonták Szabó Imrét, a végrehajtói szakvizsgákat szervező Jogakadémia akkori vezetőjét és Jeney Orsolya, korábbi helyettes államtitkárt, a vizsgabizottság egyik tagját.

Az egyik beprotezsált jelentkező a lap szerint egy bizonyos Bodnár Bence volt, akiről Völner Pál Schadlnak azt mondta, a "BM egy fontos emberének a kabinetjében van”, és aki 2018 és 2019. augusztus 31. között a Belügyminisztérium szabályozási és koordinációs helyettes államtitkára volt, 2022 decembere óta pedig a Legfőbb Ügyészség Közérdekvédelmi Főosztályán dolgozik ügyészként.

"A volt helyettes államtitkár tehát annál az intézménynél kapott állást sikeres pályázást követően, amely egy évvel korábban az ő érdekében is eljáró Schadl és Völner ellen emelt vádat" - írja a Telex.