„Klubrádió
Esti gyors

"Félő, hogy Völner megússza" – Folytatódott a Völner-Schadl-ügy előkészítő tárgyalása

23/02/2023 18:20

| Szerző: Klubrádió

Csütörtökön is folytatódott a Völner-Schadl-ügy előkészítő tárgyalása. A Klubrádió részt vett az ülésen, ahol Völner Pál, és Schadl György is tagadta bűnösségét. Molnár Tamás és Bodnár Barna összeállítása.

2023. február 23. Esti gyors / részlet, Bodnár Barna és Molnár Tamás összeállítása a Völner-ügyről (23.02.23.)
07:08
00:00

A Fővárosi Törvényszék épülete előtt csütörtök reggel sokan gyűltek össze: Jakab Péter,  A Nép Pártján Mozgalom elnöke, a párbeszédes Jámbor András és momentumos politikusok, többek között Tóth Endre, országgyűlési képviselő várták a mai nap főszereplőit. ELTŰNT, hirdették a Varga Judit igazságügyi minisztert és Rogán Antal kabinetminisztert ábrázoló, ellenzékiek által osztogatott szórólapok, ezzel arra utalva, hogy említett személyeket nem hallgatták ki tanúként, noha tudomásuk lehet az ügyet érintő fontos részletekről.

A „Schadl-Völner-ügy” néven emlegetett korrupciós botrány 2021 elején kezdődött, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik középvezetőjét kezdte el lehallgatni a Nemzeti Védelmi Szolgálat, korrupció gyanúja miatt. A nyomozás során napvilágot látott részletek eredményeképpen 2021 decemberében a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte Völner Pál, igazságügyi államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését hivatali vesztegetés gyanúja miatt. A gyanú szerint – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – rendszeresen több millió forintot fogadott el Schadl Györgytől, aki azóta is a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. Az ügynek a mentelmi jog felfüggesztésének kezdeményezése idején tizenkét gyanúsítottja volt. A Fővárosi Törvényszéken a súlyos korrupciós ügyben egyelőre csak az előkészítő üléseket tartják.

Nem vallotta magát bűnösnek a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke Schadl György a bíróságon, úgy, ahogy előtte a szintén vádlott, fideszes ex-államtitkár, Völner Pál sem. Különbség azonban, hogy míg Völner szabadlábon védekezhet, Schadl Györgyöt ma is bilincsben, vezetőszáron hozták be a tárgyalóterembe.

Völner Pál ügyvédje hosszasan sorolta az ügyészség nyomozása során jogtalannak tartott lépéseket, és hibákat, illetve azt is számon kérte a bíróságon, hogy Varga Judit igazságügyi minisztert nem hallgatták meg tanúként az ügyben. Ezután pedig az ex-államtitkár vallomása következett, aki egyik vádpontban sem tartja bűnösnek magát.

Aztán Völner elhagyhatta a tárgyalótermet, amikor Jakab Péter, a Nép Pártján Mozgalom elnöke egy bilincset akasztott az ex-államtitkár nyakába. "Viselje egészséggel, egy ország várja, hogy felvegye" – mondta Völnernek.

„Félő, hogy Völner remek ügyvédeinek köszönhetően megússza egy felfüggesztéssel, illetve a nála még jelentősebb szereplők kilétére nem derül fény, és a kishalak büntetésével lezárják az ügyet” – mondta rádiónknak Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője.

Schadl György több mint egy órán keresztül tagadta az összes őt érintő vádpontot, az azonban még problémát okozhat neki a későbbiekben, hogy a korábbi üléseken már több vádlott – köztük hat végrehajtó – beismerte a bűnösségét, akik ezzel elismerték, hogy Schadl néha többszáz milliós összegekért cserébe segítette őket pozícióba. Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint van még jó pár olyan szereplője az ügynek, akit Varga Juditon kívül még érdemes lett volna a rendőrségnek kihallgatnia.

Korábban a végrehajtói kar egykori hivatalvezetője is beismerte a bűnösségét az ügyben, akit azzal vádolnak, hogy Schadl György kívánságainak megfelelően pontozta a végrehajtói pályázatokat. A bonyolult ügynek egyéb mellékszálai is vannak. Egy építési vállalkozó például abban ismerte be a bűnösségét, hogy segített Schadl Györgynek megszerezni a használatba vételi engedélyt a túlépített nyaralójára, illetve az a vádlott is bűnösnek vallotta magát, aki a kormányhivatal részéről intézte el az engedélyt a szóban forgó siófoki nyaralóra.

Az ügyészség azt kérte a bíróságtól, hogy – beismerés esetén – ítélje Schadl Györgyöt 10 év börtönre, Völner Pált pedig 8 év börtönbüntetésre, emellett 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra, és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig. Az előkészítő ülések végeztével május-júniusban indulhat el a valódi büntetőper.

Az összeállítást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023.02.23., csütörtök 18:15
Riporter: Bodnár Barna és Molnár Tamás