„Köszönjük,
A lényeg

Völner-Schadl-ügy: négyen is elismerték bűnösségüket

17/02/2023 17:41

| Szerző: Klubrádió

Az előkészítő ülésen négyen is elismerték a bűnösségüket. Ketten a korrupt végrehajtók kinevezésével összefüggésben, ketten pedig a Schadl György nyaralójának szabálytalan átépítése ügyében vallották a vádirattal egyezően bűnösnek magukat. Schadl felesége és apja mindent tagad, az ő esetükben pénzmosás a vád.

A vád szerint Schadl György, a végrehajtói kar elnöke őrizetbe vétele után a börtönből azzal hívta fel a két családtagját, hogy egy bankfiókban béreljenek széfet, és oda rejtsék el a még le nem foglalt órákat és ékszereket. Ők így is tettek, széfet béreltek Schadl apjának nevére, és elhelyezték benne a csaknem 110 millió forint értékű ékszert és luxusórát. Erre azért volt szükség, hogy az órákat és az ékszereket ne lehessen a végrehajtói kar elnökéhez kötni, és meghiúsítsák azok lefoglalását. A hatóságok így az egyik házkutatásnál ezeket nem találták meg Schadl Györgyék otthonában, csak később találták meg az elrejtett értékeket. Azóta pedig Schadl feleségét és apját is különösen nagy értékre elkövetett pénzmosással vádolják.

„Nem követtem el semmiféle bűncselekményt, nem kívánok lemondani a tárgyaláshoz való jogomról” – mondta a bíróságon Schadl György apja, és ugyanezt mondta a letartóztatott végrehajtói vezető felesége is. 

Beismerte viszont bűnösségét a huszonkettedrendű vádlott, P. Márton, aki jogászként dolgozik és Schadl ismerőse. A vád szerint ő kötött össze egy olyan szereplőt Schadl Györggyel, akit végül korrupt módon végrehajtónak neveztek ki. „Azért ismerem be a bűnösségemet, mert az úgy történt, ahogy az ügyészség a vádiratban előterjesztette. Elnézést kérek, megbántam” – mondta. A vádlott ezzel elfogadta az ügyészség indítványát a felfüggesztett börtönre és nyolcmillió forintos büntetésre.

A huszonegyedrendű vádlott, P. Béla is beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A vádlott a végrehajtói kar hivatalvezetője volt, a vád szerint Schadl kívánságainak megfelelően pontozta a végrehajtói pályázatokat. A vádlott ezzel elfogadta, hogy maximum hárommillió forintos pénzbüntetésre ítéljék.

A tizenkilencedrendű vádlott, B. László szintén beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A vád szerint ő segített Schadl Györgynek, hogy a túlépített nyaralójának megadják a használatba vételi engedélyt. Az ügyészség azt indítványozta, hogy felfüggesztett börtönt és tizenötmillió forintos büntetést kapjon. A vádlott a bíróságtól azt kérte, ha lehet, mérsékeljék a pénzbüntetését, mert albérletben lakik.

A tizenhatodrendű vádlott, P. Béla is beismerte a bűnösségét, így ő is elfogadta az ügyészség indítványát a felfüggesztett börtönre. 

Huszonkét vádlottja van az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyének, amiben a vád a többi közt bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés, visszaélés a hivatali helyzettel és különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett pénzmosás. A többi vádlottat – Schadl Györggyel és Völner Pállal együtt – jövő héten hallgatják majd meg.

(via Telex.hu)