„Klubrádió
A lényeg

Sorra ismerik be a végrehajtók, hogy bűncselekményt követtek el

21/02/2023 12:06

Eddig hat végrehajtó ismerte be a bíróságon, hogy bűncselekményt követtek el a Schadl-ügyben, lemondtak a tárgyalásról, ezért az ügyészség enyhébb büntetést kér nekik, írja a Hvg.hu.

A keddi bírósági tárgyaláson ma négy végrehajtó vallotta be, hogy több százmillió forintot fizettek Schadl Györgynek, a bírósági végrehajtói kar jelenleg is székében hagyott elnökének. Schadl sofőrje azonba ártatlannak tartja magát.

  • M. Eszter végrehajtóként összesen 254 millió 800 ezer forintot juttatott el Schadl Györgynek a Budán működtetett végrehajtó irodájáért. A beismerésért legfeljebb 2 év - végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett - börtön végrehajtási fokozatú szabadságvesztésre és maximum ötmillió forint pénzbüntetésre ítélhetik, és maximum 5 évre eltilthatják jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól.
  • V. Levente, a Ceglédi Járásbíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtói helyet Schadl lefizetésével szerezte meg: a bíróság legfeljebb 1 év 10 hónap - végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett - börtön végrehajtási fokozatú szabadságvesztésre ítélheti. Emellett legfeljebb ötmillió forint pénzbüntetést szabhatnak ki rá és maximum öt évre tilthatják el olyan foglalkozások gyakorlásáról, ami jogi egyetemi végzettséghez kötött.
  • N. Gábor, a Fonyódi Járásbíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtói helyet kapta meg havi másfél millió forintért.
  • O. Ákos a Szekszárdi Járási Bíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtói helyet szerezte meg Schadl György közbenjárására, amiért havi egymillió forintot fizetett Schadlnak. O. Ákostól Schadl az irodája adózott eredményének a teljes összegét kérte Schadl.
  • Két végrehajtó, P. Márton és P. Béla már a múlt pénteken beismerték bűnösségüket.
  • Nem ismerte be viszont a bűnösségét a Schadl György jobbkezének tartott M. Viktor, aki a vád szerint hozzáfért ahhoz a táblázathoz, amiben Schadl a ki-és bejövő kenőpénzeket adminisztrálta, valamint esetenként sofőrként a kenőpénzt is ő vitte.