„Klubrádió
A lényeg

24.hu: Schadl bizalmi emberének naplója Rogán kabinetfőnökéhez vezet

17/02/2023 14:19

| Szerző: Klubrádió

Olyan szálakat talált a 24.hu a Völner–Schadl-ügy nyomozati irataiban, amelyek arra utalnak, hogy az eddig feltételezettnél is bizalmasabb kapcsolat lehetett Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Nagy Ádám, Rogán Antal kabinetfőnöke között. Ezek a kapcsolatok azonban a súlyos korrupciós ügy vádiratában egyáltalán nem szerepelnek.

Az ügy negyedrendű vádlottja M. V., aki Schadl György bizalmas munkatársa volt, a végrehajtói kar elnökének sofőrjeként és személyi asszisztenseként dolgozott. Az ő feladata volt a készpénz szállítása, autóügyek bonyolítása, a pénzváltás, de süteményt is vitt Schadl feleségének, aki szintén a vádlottak padjára került. A nyomozásnál a rendőrök részletesen elemezték M. V. naplóbejegyzéseit, valamint a telefonján elmentett szöveges üzeneteket.

2021. április 23-án M. V.-nek Nagy Ádámot kellett felhívnia, és elvinnie hozzá egy autót. A 24.hu azt írja, a bejegyzés alapján egyértelmű, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal kabinetfőnökéről van szó, a sofőr ugyanis feljegyezte a címet, ahova mennie kell. A szóban forgó ingatlanról pedig a lap korábban megírta, hogy az a miniszter kabinetfőnökének családjához tartozik.

Az nem derült ki, hogy Schadl bizalmasa milyen autót és miért vitt Nagy Ádámnak. A portál megkereste az ügyben a Miniszterelnöki Kabinetirodát és Nagy Ádámot is, aki nemrég bekerült a részben az állam által felvásárolt Vodafone igazgatóságába. Választ nem kaptak.

A Nagy Ádám név egy másik naplóbejegyzésben is feltűnik, de itt nem bizonyítható más adattal, hogy Rogán munkatársáról van-e szó. A naplóbejegyzés szerint Schadl emberének 2021. október 8-án egy autókereskedésből kellett elhoznia egy Mini Cabrio típusú autót, azt kellett elvinnie egy bizonyos Nagy Ádámhoz. Megjegyzésként még az is szerepel, hogy „1 120 000 kesztyűtartóba”.

A nyomozati anyagokból nem derül ki, és a 24.hu kérdésére sem árulták el a hatóságok, hogy Rogán Antal kabinetfőnökét kihallgatták-e az ügyben. Korábban napvilágra került például, hogy feltehetően Schadl segített Nagynak a jogi diplomához szükséges vizsgák teljesítésében. Akadt olyan vizsga, amelyen a nyomozók szerint ott sem volt Nagy Ádám, sőt még a jelentkezését is Schadl intézhette.

M. V. ügyében az ügyészség két és fél év letöltendő börtönbüntetést javasol. A férfi a végrehajtók elnökének naplóját is gyakran vezette, ehhez pedig szöveges üzenetekben kapott utasításokat főnökétől.

(Kiemelt kép: Miskolci Egyetem)