„Klubrádió
A lényeg

Polgári engedetlen tanárok az Ady gimnáziumban, ülősztrájkoló diákok a Toldyban

6/12/2022 14:23

| Szerző: Klubrádió

Folytatódnak az oktatásügyi tiltakozások: a pedagógusok kétharmada polgári engedetlenségbe kezdett az Ady Endre Gimnáziumban, elfogadhatatlannak tartják, hogy a nemzet napszámosaiból a nemzet "söpredékeivé" nyilvánították őket. Délelőtt 9 órától 11-ig spontán ülősztrájkot tartottak a diákok a budapesti Toldy Ferenc Gimnáziumban. Kirúgással fenyegetnek egy szombathelyi tanárnőt is.

„Felháborodásunknak adunk hangot a közelmúltban kollégáinkat ért aránytalan retorzió miatt, és szolidaritást vállalunk velük. A mai napon tantestületünk jelenlevő tagjainak 70 százaléka polgári engedetlenségbe kezd” – közölték az Ady Endre Gimnázium tanárai kedden.

Közleményükben kiemelték, az oktatásban békére van szükség, elutasítják az erőből politizálás minden formáját. „Érdemi, valós eredményeket felmutató megbeszélésekre, szakmai tárgyalásokra van szükség az oktatásügy szereplői között. Visszautasítjuk a társadalom befolyásolását és félrevezetését a tanárok ellen különböző álságos felmérések („Kréta kérdőív”) kitöltetésével” – tették hozzá.

A pedagógusok szerint évek óta próbálják felhívni a figyelmet az oktatásügy helyzetére, de nem kaptak érdemi választ a felvetéseikre. „Mindeközben szomorúan tapasztaljuk, és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a nemzet napszámosaiból a nemzet 'söpredékeivé' nyilvánítottak minket” – írják.

Csütörtökön részt vesznek az országos ülősztrájkban a Toldy Ferenc Gimnázium diákjai iskolai Diákbizottság szervezésében, és további tiltakozásokkal is készülnek a héten, írta a 444-nek az egyik tanuló. Múlt pénteken, két nappal az újabb tanárkirúgások után szintén ülősztrájkoltak.

„Egyre több diák ismeri fel a tiltakozások céljait, és egyre többen gondolják úgy, hogy valamit tenni kell, valahogy ki kell mutatnunk, hogy a tanáraink mellett állunk. Akcióink nem az iskolánk vagy annak vezetése ellen irányul, sőt úgy érezzük, hogy az iskolánkért állunk ki, mert az iskolánk nem is létezne a tanáraink nélkül.” A portálon videót is láthatnak a sztrájkoló diákokról.

Szombathelyen egy tanárnő pont olyan fenyegető levelet kapott a tankerületi központtól, amilyet a fővárosban már számos alkalommal kiosztottak pedagógusoknak, köztük olyanoknak is, akiket azóta eltávolítottak az állásukból.

Nyugat.hu azt írja, hogy a november 18-ára meghirdetett országos sztrájkba Vas megyei iskolák is beszálltak, köztük az a szombathelyi intézmény is, ahol a most megfenyegetett tanárnő dolgozik. Lehetőségeimhez mérten a különböző megmozdulásokon is ott voltam. Eddig két napot polgári engedetlenkedtem – ismertette a körülményeket.

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumból szeptember végén bocsátottak el öt pedagógust. Köztük volt Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője és Palya Tamás is – mindketten a tanártiltakozások arcaivá váltak az elmúlt hetekben. Akkor még nem lehetett tudni, de ez a tanárkirúgások első köre volt, hiszen csaknem két hónapos kihagyás után múlt szerdán újabb nyolc tanárt bocsátottak el. Elküldtek pedagógust az Eötvös József, a Karinthy Frigyes és a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból is.