„Klubrádió
A lényeg

Parragh szerint ő évek óta kritizálja a kormány gazdaságpolitikáját

20/09/2022 08:19

Kritizálta a magyar unortodox gazdaságpolitikát a Portfolio-nak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki a Portfoliónak adott interjúban azt mondta, azzal kapcsolatban, hogy a fizetési mérleg hiánya a GDP 10 százalékát is elérheti: "szerintem nem kellett volna idáig eljutni. A világgazdaság három ezrelékét állítja elő Magyarország, ezért nem csinálhatunk unortodox monetáris politikát. (...) Az MKIK már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet többek között a gazdasági szerkezetváltás szükségességre is" - állította a minden egyes nyilatkozatával a kormány aktuális döntését megtámogató kamarai elnök.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitója
 
Matolcsy György, Orbán Viktor
 
Budapest, 2018. március 6. Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke (b) a kamara gazdasági évnyitóján a Boscolo Budapest szállodában. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

 

A mostani energiakrízist "a rendszerváltás sokkhatásához hasonlítanám, amikor az egész magyar termelési struktúra, az iparpolitika kérdőjeleződött meg. Ma sok modern termelési területtel rendelkezünk az autóiparban, a vegyiparban, a gyógyszergyártásban. Ennek óriási az energiaigénye, és ha nem tudunk versenyképes áron energiát biztosítani ehhez, akkor komoly hátrányba kerülünk".

"Várhatóan sajnos erősen nőni fog a munkanélküliség, ezt már nem lehet elkerülni. Ez sem ördögtől való, hiszen tudjuk, hogy a gazdaság sohasem állandó, a konjunktúra és visszaesés időről időre váltakozik" - mondta .

Az interjúban arról is beszélt az érzéketlen nyilatkozatai miatt vitatott minőségű kamarai elnök, hogy nincs annyi pénz a munkahelyek megőrzésére a költségvetésben, hogy elkerüljük a munkanélküliség növekedését. Példaként említette, hogy ha bezár az élményfürdő a drasztikusan megemelkedő energiaárak miatt, akkor nincs olyan állami támogatás, amivel a mellette lévő vendéglő nyitva tudna maradni.

Azt is mondta, hogy Európa recesszió előtt áll, ami alól Magyarország sem tudja kivonni magát, de ezt tompítani kell.