„Klubrádió
A lényeg

Több józanságot vár az MNB Parraghtól

3/06/2022 02:06

| Szerző: Klubrádió

Feleslegesnek és hamisnak tartja a Magyar Nemzeti Bank Parragh László kijelentéseit. "Szeretnénk felhívni Parragh László figyelmét, hogy a gazdasági témákban szakszerűtlen nyilatkozataiban tanúsítson nagyobb józanságot és a fenti tények ismeretében tartózkodjon a hamis, szakmailag megalapozatlan kijelentésektől" – írják közleményükben.

„Az elmúlt hetekben Parragh László, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a gazdaság és a társadalom megbecsült szereplőivel kapcsolatban is számos alaptalan kritikát fogalmazott meg. A Magyar Nemzeti Bank kéri, hogy a szakmailag abszurd állításait a jövőben körültekintőbben, a tényeket jobban megismerve fogalmazza meg” – írta csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az MNB ezzel Parragh korábbi interjújára reagált, amiben az MKIK elnöke azt is mondta, hogy a tanároknak ott a szabad nyár, a tűzoltóknak meg az adrenalinlöket – írja a hvg.hu.

Az MNB közleményében arról ír, „Parragh László újra azzal a hamis kritikával illette a jegybankot, hogy nem ismerte fel kellő időben az infláció veszélyeit”. A jegybank szerint azonban az az igazság, hogy ők már „a pandémiát megelőző években, 2017 és 2020 között szinte egyedüliként tudta teljesíteni inflációs célját és elérni az árstabilitást”, valamint 2021-ben is a világon az elsők között figyelmeztettek az inflációra.

"Szintén hamis állítás Parragh úr szájából a monetáris és fiskális gazdaságpolitika együttműködésének hiánya, hiszen a Magyar Nemzeti Bank a kormánnyal és a gazdaságpolitika szereplőivel közösen hajtotta végre a sikeres válságkezelést, melynek keretében a jegybank 11 ezer milliárd forintnyi forrást nyújtott a gazdaság szereplőinek" – írták.

Az MNB-nek azonban még egyet ezeken túl is sikerült Parraghba rúgnia: "szeretnénk felhívni Parragh László figyelmét, hogy a gazdasági témákban szakszerűtlen nyilatkozataiban tanúsítson nagyobb józanságot és a fenti tények ismeretében tartózkodjon a hamis, szakmailag megalapozatlan kijelentésektől".

Parragh László és Matolcsy György nem először szólalkoznak össze a nyilvánosság előtt. 2019-ben Parragh szürreálisnak tartotta Matolcsy azon elképzelését, hogy 11 éven belül utolérné Magyarország Ausztriát. Matolcsy 2020 áprilisában "fake news-t kiáltónak" nevezte az MKIK elnökét, amiért az arról beszélt, hogy az MNB hitelprogramjai nem finanszírozzák a mikro-, kis- és középvállalkozásokat.