„Klubrádió
A lényeg

Parragh: A tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek

26/05/2022 10:50

"Magyarország furcsa ország, de még ebben a paraméterrendszerben is meglepő, ahogy a kamara elnöke egy új közteherviselés támogatásával nem azok szempontjait képviseli, akik kénytelenek kamarai hozzájárulást fizetni, hanem mindig inkább a kormányzat érdekeivel megértő" - írja a Telex Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének a Népszavában megjelent interjújával kapcsolatban.

Az országos szakképzési tanév megnyitója Csongrádon
 
Az országos szakképzési tanév megnyitója Csongrádon
 
Csongrád, 2021. augusztus 30. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az országos szakképzési tanév megnyitóján Csongrádon 2021. augusztus 30-án. MTI/Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor
 

 

Parragh ugyanis alázta a pedagógusokat, beszólt a „katázó” adókerülőknek, az újságíróknak, ügyvédeknek és a jegybanknak is. Parragh ugyanakkor megértő a kormánnyal:

Szerinte az ellátóláncok elakadása, az import és export visszaesése, a nyersanyaghiány és a szénimport leállítása most már nálunk is éreztetik hatásukat. Az olaj- és az olajszármazékok szállításának leállítása súlyos helyzetet teremtene - mondta.

„Mi, magyarok a Kárpát-medencébe érkezésünk óta bajkeverő nemzetnek számítunk Európában, mindig mi voltunk a rebellisek. Mi nevén nevezzük a gyereket, miközben az ugyanazon problémákkal küzdő országok, mint Szlovákia, Ausztria vagy éppen Svájc lényegesen óvatosabban fogalmaznak. Ők inkább az oldalkocsiban ülnek a motor mellett. Ugyanoda tartanak, csak ott kevésbé vág a szél.”

„A járvány miatti visszaesést törvényszerűen egy felpattanás követi, ami keresletnövekedéssel jár, és ez pedig inflációt generál. Ezt évekkel előre lehetett látni. Ehhez képest a jegybank végig tagadta ennek kockázatát, holott most már egy stagflációs – lassuló gazdasági növekedésre és növekvő államháztartási hiányra vonatkozó – kockázat is megjelent.”

"Az infláció először a reálgazdaságban generál béremelést, ha ott meglódulnak a bérek, akkor ez maga után húzza a közszférát is. A kormány feladata a különféle társadalmi csoportok kiegyensúlyozása".

De a pedagógusok mire számíthatnának ha rajta múlna? „A tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek.” 

"Egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalin-löket. A kassza persze mindenkinek egyformán csörög, így valamiféle egyensúlyt a kormánynak kell létrehoznia".

Parragh szerint a kata "Nagyon sikeres lett, talán túlzóan is, ma már csaknem 430 ezren adóznak ilyen kedvezményes formában, vagyis a munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát, ami lényegesen torzítja a piacot. A kamara többször is megfogalmazott javaslatokat az adónem igazságosabbá tételéhez, hogy ne a munkaviszony kiváltására, hanem valós vállalkozói tevékenységhez használják azt", de szerinte sokan így bújnak ki az adózás alól.

"A kamara támogatná a kata megszüntetését és egy új adónem bevezetését a tanulságok levonásával. Ez érintheti a fent említetteken túl a taxisokat és az újságírókat is.”