„Klubrádió
A lényeg

Kiakadtak a tűzoltók és a tanárok Parragh László szövegén

27/05/2022 14:36

| Szerző: Klubrádió

"Ezek után mindenki megértené, ha Parragh László úr sűrű bocsánatkérések közepette visszavonulna a közéletből" – mondta a tűzoltók képviselője.

"Magyarországon nagyon magas a foglalkoztatási ráta, ez is azt igazolja, hogy az állam „csendes” jelenléte hasznos e téren. De sokféle motiváció létezik: a tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek. Minden egyes szakmánál más és más. Egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalin-löket. A kassza persze mindenkinek egyformán csörög, így valamiféle egyensúlyt a kormánynak kell létrehoznia" – többek közt erről beszélt (egy 11,5 millió forintos órában) a Népszavának adott interjújában Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. 

A tűzoltóknál és a tanároknál is kiverte a biztosítékot Parragh szövege.

"Jelentős béremelésre és egy előremutató, új életpályamodellre lenne szükség. A tűzoltók társadalmi megítélése ugyan nem változott, ma is a megbízhatósági felmérések élén állunk, de ezért a boltokban nem kapunk semmit, bajtársaink kénytelenek másodállásban kiegészíteni keresetüket. (...) Az adrenalinlökettel kapcsolatban értetlenül állunk Parragh úr nyilatkozata előtt. Egyébként ez alapján is szükség lenne a korai nyugdíjazás lehetőségére, hiszen a magas adrenalinszintű munkavégzésnek elég komoly egészségkárosító hatásai vannak” – mondta a Népszavának Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Hozzátette azt is, hogy "ezek után mindenki megértené, ha Parragh László úr sűrű bocsánatkérések közepette visszavonulna a közéletből".

Salamon arról is beszélt, hogy értelmetlen nyilatkozatok helyett egy olyan intézkedéssorozatra lenne szükség, ami vonzóvá és kiszámíthatóvá tenné ezt a hivatást, és ami a jelenlegi dolgozókat is a pályán tartaná. A szakszervezetek nyitottak a tárgyalásokra.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás ugyancsak elítélte az iparkamarai elnök nyilatkozatát. Mint mondta, Parragh László tévedésben él, ha azt hiszi, a tanároknak ott egy egész nyári szünet. "A pedagógusoknak július első hetében ér véget a tanév, augusztus 20-a után pedig már be kell menniük a munkahelyükre. A köztes idő sem csak pihenéssel telik, sokan táboroztatnak, tanterveket készítenek, felzárkóztató programokban vesznek részt, akár saját szabadságuk terhére. (...) Tanév közben nem is mehetnek szabadságra a pedagógusok, csak külön engedéllyel és indoklással vehetnek ki szabadnapot, amit sok esetben meg sem kapnak, ha igénylik. Parragh úr nyilatkozata nagy fokú tájékozatlanságra vall" – fogalmazott a szakszervezeti elnök.