„Klubrádió
A lényeg

Tiborczé a Gránit bank, az iparkamara máris őt gazdagítja

5/01/2022 09:48

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az év végének egyik legnagyobb botránya, hogy a miniszterelnök veje, Tiborcz István megvette a Gránit bank többségét, pár nappal később pedig Orbán Viktor egyik leghűségesebb támogatója, a Parragh László által vezetett Magyar Kereskedelmi és Iparkamara arról tájékoztatta a tagságot, akiknek kötelezően 5000 forintot kell fizetniük a kamarának, hogy ezentúl közvetlenül Tiborcz bankjának utalják a tagdíjat, ne úgy mint korábban, a kamara helyi irodájának.

 
Az iparkamara és a Gránit Bank
 

Parragh tehát a jelek szerint most sem hagyta cserben az Orbán családot. Ahogy korábban is készségesen rendelkezésre állt, amikor például gyakorlatilag vállalhatatlan javaslatokat tett a kormánynak, amelyeket aztán a miniszterelnök mások javaslataként tudott felhasználni. De ő volt az is, aki tavaly a járvány miatt teljesen ellehetetlenült vállalkozókat, akik azt kérték, hogy legalább most ne kelljen a kötelező 5000 forintos tagdíjat befizetni, azzal alázta meg, hogy azt mondta, aki ennyit nem tud kifizetni, az ne vállalkozzon.

Cserébe Parragh nagy vonalúan bánik az iparkamara bevételeivel, ha akar, első osztályon utazik São Paulóba (aminek a felárát ő fizette - magyarázta később) a feleségével egy "konferenciára", továbbá "infografikákra, valamint mentális felkészítésekre költött több tízmillió forintot", és még a felcsúti gimnázium támogatására is futotta abból a 3 milliárd forintból, amelyet 2012 óta fizettek be a vállalkozók a kötelező kamarai hozzájárulásokból.

A DK sajtótájékoztatón reagált arra, hogy a vállalkozóknak ezentúl a kamara Gránit Banknál nyitott számlájára kell befizetniük kötelező kamarai hozzájárulásukat. Ráczné Földi Judit, az ellenzéki párt elnökségi tagja szerint annyi történt, hogy az Orbán család vett magának egy saját bankot, majd pár hétre rá a fideszes Parragh László által vezetett kamara egyből számlát is nyitott a pénzintézetnél, hogy oda vigye a vállalkozóktól beszedett összegeket. A DK szerint a koronavírus okozta válság alatt eleve el kellett volna engedni a vállalkozók kötelező kamarai hozzájárulását, a Gránit Bank bevonása az pénzbeszedésbe csak egy újabb nyomós ok a vállalkozásokat feleslegesen terhelő díj megszüntetésére.