„Támogassa
A lényeg

Orbán Viktor bejelentése nem menti fel sem őt, sem Novák Katalint és Varga Juditot a felelősség alól – hangoztatta közleményében az MSZP

9/02/2024 12:01

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzéki párt szerint Orbán Viktor miniszterelnök hiába kezdeményezett alkotmánymódosítást a kormány nevében, amely ezután lehetetlenné teszi, hogy elnöki kegyelemben részesülhessen az, aki kiskorú gyermekek sérelmére bűncselekményeket követett el.

Az MSZP közleményében úgy fogalmaz, az ügynek ezzel nincs vége, a köztársaság elnök kegyelmi határozatának a miniszteri ellenjegyzése ugyanis azt jelenti, hogy a kormány átvállalta a politikai felelősséget az Országgyűlés előtt a köztársasági elnöktől ezért a döntésért. Ha átvállalta, akkor a kormány fejének, vagyis a több napon át hallgató miniszterelnöknek vállalnia kell a következményeket, ki kell vizsgálni az ő felelősségét is ebben az ügyben – szögezik le a szocialisták.

Botrány lett Novák Katalin kegyelmi döntéséből: a köztársasági elnök a pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének, aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat. A kegyelmi döntést pedig az akkor igazságügyi miniszternek, Varga Juditnak kellett ellenjegyeznie, hogy az jogerős legyen.