„Klubrádió
A lényeg

Orbán nem tudja, mi a célja Ukrajnának

24/02/2023 08:20

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban azt mondta a híveinek, hogy

  • szerinte nem egyértelmű, hogy mi a háború hadi célja, az egyik oldalon se. Nem teljesen egyértelmű, hogy Ukrajna mit akar, megtámadja-e Oroszország területét, megtámadja a Krím-félszigetet? - morfondírozott.
  • Szerinte Oroszország nem tudja megnyerni a háborút, de az atomhatalom Oroszországot sem lehet legyőzni. Azt is mondta, hogy ma nincs olyan erő, ami a NATO-t le tudná győzni, de a NATO egy védelmi szövetség, amelynek alapokiratában benne van, hogy háborúban álló országot nem szabad felvenni, mert ez behozza a háborút a szövetségbe. Ugyanakkor szerinte egy év múlva ilyenkor még több halott lehet, ahogy a világ belesodródik a háborúba.  
  • Azt kérte a Fidesz-frakciótól, hogy szavazzák meg Finnország és Svédország NATO-tagságát, de szerinte a képviselők nem lelkesek, mert a finn-orosz határral több ezer kilométeres lesz NATO-orosz határ, mások szerint a svédek és finnek hazugságokat terjesztenek Magyarország jogállamiságáról, de a miniszterelnök szerint annak világosnak kell lennie, hogy Magyarország támogatja a két ország NATO-csatlakozását.
  • Arról is beszélt, hogy Magyarország nincs elszigetelve, a többséghez tartozunk. Hozzátette, hogy Kárpátaljáról magyarokat visznek el a frontra, ahol százával halnak meg, és hogy Magyarország is "áldozat", ezzel egyedül van az EU-ban, amit "Brüsszelnek tisztelnie kell".
  • Végre szó esett az inflációról, de Orbán megnyugtatott mindenkit: az infláció megkapta az orvosságot, 20 döntést hozott ellene a kormány, csak kell egy kis idő, hogy ezek hassanak, fogalmazott Orbán az Mfor.hu szerint.
  • A legvégére pedig arról beszélt, hogy mindig is nagyon fontosak voltak a gyerekek, akiket a felnőtteknek kell megvédeniük. A tervezett gyermekvédelmi szigorítással kapcsolatban csak annyit említett, hogy Magyarországon kell lennie a legszigorúbbnak a gyermekvédelmi rendszernek Európában.