„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: az ENSZ-ben erősebb a béke támogatottsága, mint "Brüsszelben"

24/02/2023 07:15

Az ENSZ Közgyűlése 141 igen szavazat és 32 tartózkodás mellett elfogadta az ukrajnai békét sürgető határozatot. A szavazáson Oroszország mellett hat ország - Fehéroroszország, Észak-Korea, Eritrea, Mali, Nicaragua és Szíria - szavazott nemmel, míg India és Kína tartózkodott, írja az MTI.

A dokumentum felszólítja "a konfliktusban érintetteket és nemzetközi közösséget, hogy törekedjenek a békére. A megfogalmazás szerint a határozat megerősíti az elkötelezettséget Ukrajna szuverenitása, függetlensége, valamint területe épsége iránt, nemzetközileg elismert határai alapján. A határozat egyben felszólítja Oroszországot, hogy azonnali vonja ki csapatait Ukrajnából", de Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete, Dmitrij Poljanszkij haszontalannak minősítette az ENSZ-ben tett lépéseket.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban António Guterres ENSZ-főtitkárral találkozott. A tárca közleménye szerint "New Yorkban a hangulat egészen más, mint Brüsszelben, amikor az Ukrajnában zajló háborúról beszélünk, hiszen hogyha Brüsszelben valaki a béke fontosságáról beszél, akkor azonnal az oroszok pártfogójaként tüntetik fel, ami nyilvánvalóan eszement dolog".

"Ez nem egy futballmeccs, hogy itt szurkolni kelljen valamelyik oldalnak, ennek a háborúnak nincsen és nem is lesz győztese, ennek a háborúnak csak vesztesei vannak, ez a háború csak károkat okoz, és minél tovább tart ez a háború, annál nagyobb károkat okoz és annál több vesztes lesz" - írta.

"Itt az Európán kívüli világ képviselői nem igazán értik, hogy Európa vagy legalábbis egyes európai országok vagy egyes európai szereplők miért akarnak globális háborút csinálni ebből a számukra regionálisnak tűnő háborúból". "Itt a béke iránti vágy, a béke támogatottsága sokkal nagyobb, mint adott esetben Brüsszelben. Az Európán kívüli országok is szenvednek a háború következményeitől, dacára annak, hogy földrajzilag messze helyezkednek el tőle" - tette hozzá.

"Ezért az ENSZ főtitkárát is arra kértem, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az ENSZ be tudja tölteni ezt a szerepet, hogy az ENSZ közvetítő vagy a megbeszélések számára platformot biztosító szervezet lehessen ebben a háborúban" - írja az MTI.