„Klubrádió
A lényeg

Orbán másképpen mutatta meg a zelenszkijes kézfogását

10/02/2023 10:57

Az EU-csúcs nagy eseménye volt Volodimír Zelenszkij ukrán elnök felbukkanása. Üdvözölték, megtapsolták, beszédet is mondott, majd fotózkodott az EU-tagállamok vezetőivel. Kérdés volt, hogyan viszonyulnak egymáshoz Orbán Viktor magyar kormányfővel, aki többször is sértő módon nyilvánult meg az oroszok ellen honvédő háborút vívó országgal szemben, csak megemlítve a kormánypropagandát, amely mintha totális háborút vívna a szomszédos ország ellen.

EU-csúcs Brüsszelben - Orbán Viktor tárgyalt Zelenszkij ukr?
 

 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog tárgyalásuk után Brüsszelben 2023. február 9-én.  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Fischer Zoltán
 

 

Orbán és Zelenszkij egymás közelében fotózkodtak, majd kezet is fogtak. Erről több kép is készült, az MTI két - a Miniszterelnöki Hivatal által rendelkezésre bocsátott - képet közölt, de a kormányfői PR-osok szerint ezek nem lehettek elég "ütősek", mert ők egy harmadik nézőpontból készült képet és egy videót közöltek, amely mintha csak az Orbán-híveknek készült volna, és amely vágása alapján úgy tűnik, mintha Orbán fogadta volna Zelenszkijt, és Zelenszkij fejet hajtana a magyar miniszterelnök előtt.

 
A béketábor
 

Mint Orbán elmondta, a kormány fegyvereket továbbra sem szállít, hanem mielőbbi tűzszünetet akar, de hogy ezt hogy képzeli, arról még nem esett szó.