„Hírek
Esti gyors

Jeszenszky: A magányos harcosok mindig vereségre vannak ítélve

9/02/2023 20:52

| Szerző: Klubrádió

Miközben az EU-csúcson részt vevő állam- és kormányfők sorban állva, egymás után üdvözölték Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, Orbán Viktor a háttérben egyedül ült. Jeszenszky Géza volt külügyminiszter szerint Európa – a magyar kormányt leszámítva – egységesen áll Ukrajna mellett, az elszigeteltség sosem fényes és főleg nem hasznos, a magányos harcosok mindig vereségre vannak ítélve.

2023. február 09. Esti gyors / részlet, Jeszenszky Géza (23.02.09.)
08:48
00:00

Az európai uniós tagországok állam- és kormányfői kétnapos találkozót tartanak Brüsszelben. Az Európai Tanács ülésére csütörtökön ellátogató Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az uniós állam- és kormányfők fogadták, méghozzá vastapssal, gratulációkkal. Orbán Viktor nem tapsolt, majd a plenáris ülés kezdetén elkülönülten ült, amikor mindenki igyekezett kezet fogni Zelenszkijjel, gratulálni neki (köztük például a szélsőjobboldali olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni is). Orbán végül kezet fogott az ukrán elnökkel, előtte hetesben tárgyaltak. Orbán Viktor a görög, a horvát, a szlovén miniszterelnök, az osztrák kancellár, valamint a bolgár és a ciprusi államfő társaságában vett részt a külön találkozón.

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, korábbi washingtoni és oslói nagykövet elmondta, ő is látta, hogy fogadták Zelenszkijt Londonban, Párizsban, Brüsszelben – elgondolkodtató. Az, hogy Orbán Viktor egyedül ült, a közös fotónál meg a cipőjét nézte, nagyon meglepő egy olyan ország vezetőjétől, amely annyit harcolt a nemzeti függetlenségéért. Nem létezik, hogy nem látják a párhuzamot az '56-ban Magyarországot legázoló szovjet rezsim és az Ukrajnát minden ok nélkül megtámadó putyini agresszió között – hangsúlyozta. Ha ezt Magyarország nem érzi át és vállalja az elszigeteltséget, akkor arról Jeszenszky úgy fogalmazott: történészként és politikai múltjával együtt azt tudja mondani, az elszigeteltség soha nem fényes, sosem kellemes és különösen soha nem hasznos. Ereje a közösségnek van, Európa – a magyar kormányt leszámítva – egységesen áll Ukrajna mellett, a magányos harcosok pedig mindig vereségre vannak ítélve.

Jeszenszky Géza azon gondolkodott, hogy vajon a fideszes EP-képviselők (ha jelen voltak) mit szóltak ahhoz, hogy az EU-ban álló ovációval fogadták Zelenszkijt. Különösen szomorú ez a helyzet azoknak, akik a rendszerváltozás tanúi voltak, mert őket is reménykedéssel, tapssal fogadták a '80-as évek végén, amikor még nem voltak kormányon, de a változás ígéretét hordozták. Miniszterként is rendkívül sok jóindulatot tapasztalt, Magyarország a rendszerváltozások egyik hőse volt, és ezt nagyon értékelte a világ. Most pedig egyedül vagyunk, sőt, sokan azt mondják, hogy pária vált Magyarországból. A rendszerváltást követő 15 évben minden magyar politikai erő – a Fidesszel együtt, „sőt, bizonyos szempontból Orbán Viktorral az élen” – azért küzdött, hogy legyünk tagjai az Európai Uniónak és a NATO-nak is. Ez teljes fordulat, amit ma látunk.

A szlovák nagykövet berendelésével kapcsolatban azt mondta: szerinte Magyarország kifejezetten barátságtalan magatartást tanúsít a szomszédokkal szemben, és az sem egészen véletlen, hogy a szomszédok olyasmit mondanak, tesznek, amit a magyar kormány váltott ki. Kácer korábban itteni nagykövet volt, kifejezetten magyarbarát. Nagyon sokat javult a szlovák-magyar viszony, ezt is el akarjuk rontani? – tette fel a kérdést. Majd úgy folytatta: bízik benne, hogy a lengyel-magyar barátság örök életű, de abban is több konfliktus alakult ki. „Mi lett ezzel a magyar-lengyel viszonnyal? A V4-ből V1 lett” – fogalmazott Jeszenszky Géza.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023.02.09., csütörtök 18:50
Riporter: Hardy Mihály