„Klubrádió
Reggeli gyors

Zelenszkij ma Brüsszelben találkozhat Orbánnal

9/02/2023 08:56

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Rendkívüli titkolózás lengi körül, hogy Zelenszkij ukrán elnök a londoni látogatása után átmegy-e Brüsszelbe az EU-csúcsra, ahol akár a magyar kormányfővel is találkozhatna. Gyors EU-csatlakozást és további orosz ellenes szankciókat kérhet, amire a magyar kormányfő viszont nem hajlandó. Újabb vita van kibontakozóban a Magyarországot elárasztó ukrán gabona miatt. Szlovákiában veszélynek látják, hogy Magyarországnak területi követelései lehetnek. Mit hozhat a kínai-magyar együttműködés? Nemzetközi lapszemle. 

2023. február 09. Lapszemle 20230209/Csernyánszky Judit
05:40
00:00

Orbán Viktor magyar kormányfő a soproni kihelyezett kormányülés után a közösségi médiában jelezte, irány Brüsszel. Az Euractiv szerint Zelenszkij elnök is odatart, hogy további egységre és kitartásra biztassa az uniós országokat. Vajon elkapja-e a magyar miniszterelnököt, aki feltehetően megerősíti az összetartás fontosságát?

Az ukrán elnök Nagy-Britanniában
 
Az ukrán elnök Nagy-Britanniában
 
Lulworth, 2023. február 8. Rishi Sunak brit miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart a lulworthi katonai kiképző központban. MTI/EPA/Pool/Bloomberg/Hollie Adams
Fotó: Hollie Adams
 

 

A tegnap Londonban váratlanul megjelent ukrán elnök vadászrepülőgépeket kért a brit kormánytól, és találkozott III. Károllyal is. Az Európai Unióhoz nem fordulhat ilyen kéréssel, de az egyes országok saját döntésük szerint támogathatják az ukránok szabadságharcát. A cikk megjegyzi, hogy az EU szívébe tervezett ukrán elnöki vizitet biztonsági okokból hétpecsétes titokként kezelik. Egyelőre az sem biztos, hogy részt vesz az uniós csúcson, de a lap uniós parlamenti forrásai elmondták, szívesen leülnének Zelenszkijjel egy megbeszélésre.

Ennek előzményei is vannak, a múlt héten például uniós csúcsvezetők látogattak el Kijevbe, ahol megerősítették elköteleződésüket. De Zelenszkij feltételezett brüsszeli látogatásának a szimbolikus tartalma a legfontosabb, kifejezi Ukrajna reményét a mielőbbi csatlakozást illetően, miközben az EU kapujában régóta várakozók miatt egyesek elhamarkodottnak és jogtalannak tekintenék Ukrajna gyorsított felvételét a 27 országot tömörítő blokkba.

Pedig Zelenszkij feltehetően a csatlakozási tárgyalások megkezdését sürgeti majd. Ugyanilyen fontos kérés lesz részéről Oroszország további szankcionálása. Sürgetheti az orosz nukleáris szektorra kivetendő tiltásokat. Orbán Viktor viszont előre jelezte, hogy ebbe nem hajlandó belemenni. Az Euractiv Putyin legfontosabb szövetségesének nevezi Orbánt.

Az EU eddig 67 milliárd euróval támogatta Kijevet, amiből nemcsak a kijevi kormány működését és a hadsereget finanszírozták, hanem 4 millió menekültnek, földönfutónak is lakhatást biztosítanak, és feltehetően megkezdődnek az Ukrajna újjáépítését előkészítő megbeszélések is.

Egy újabb ukrán-magyar vitáról ír az ukrán Unian. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy a hazánkba is nagy mennyiségben érkező ukrán gabonát épp olyan szigorú minőségi ellenőrzésen szelektálják majd, mint amilyen előírások az uniós gabonaellenőrzésekre is vonatkoznak. Nagy szerint ezzel a magyar termelőket akarják segíteni, mivel a magyar piacot már így is elárasztotta az olcsóbb ukrán gabona, ami gyakorlatilag ellenőrzés nélkül jut át az uniós határokon. Nagy hozzátette azt is, hogy "Brüsszel" nem segít a magyar termelőknek, és semmit nem tesz annak érdekében, hogy távol tartsa az ukrán konkurenciát.

Botrány ütött ki a szlovák parlamentben, miután a külügyminiszter Magyarország lehetséges területi követeléseiről beszélt - írja az orosz nyelvű Evropejszkaja Pravda, ezért a tárcavezetőtől, Rastislav Káčer külügyminisztert azonnali bocsánatkérésre szólították fel, mert a Markíza TV-nek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy ha Oroszországnak sikerülne bekebeleznie Ukrajnát, akkor a magyarok területi követelésükkel fenyegethetik Szlovákiát. Emlékeztetett Orbán nemrégiben nagy botrányt kiváltó, a Nagy-Magyarországot ábrázoló sáljára, amit egy meccsen viselt, és ami a szlovák miniszter szerint intő jel volt. Hírszerzési információi is vannak erről a szlovák külügyminiszternek, tette hozzá.

A jobboldali OĽaNO párt vezetője, Igor Matovics szerint a külügyminiszter túlmegy minden megengedett diplomáciai határon, és kijátssza a magyar kártyát. Ha nem vonja vissza szavait, akkor Csaputova államfőhöz fordulnak.

A Xinhua kínai hírügynökség arról számolt be, hogy üzleti delegáció érkezett Budapestre egy kelet-kínai tartományból, hogy előkészítsék a Kínai-Közép-európai országok expóját, amit májusban Ningpóban rendeznek meg. A magyar üzletemberek résztvevők legalább 20 témában szeretnének szoros együttműködést kialakítani Kínával. A Hungarowool menedzsere azt reméli, nemcsak nyersanyagokat, hanem félkész textiltermékeket tudnak exportálni. A Magyar-Kínai Kereskedelmi Kamara elnöke pedig arról nyilatkozott, hogy az idén a kínai gazdaság 4-5 százalékkal fog nőni, ami az egész világ számára jó hír.