„Klubrádió
A lényeg

Nem kér elnézést a szlovák külügyminiszter, aki magyar revízióról beszélt

9/02/2023 14:14

| Szerző: Klubrádió

„Nem kérek bocsánatot senkitől, amiért megvédem hazám érdekeit” - írta Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter a Facebookon csütörtökön.

A posztban reagált a szlovák Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) párt elnöke, Igor Matovič és Gyimesi György párttag felszólítására, hogy kérjen bocsánatot Magyarországtól.

„Nem kritizálom a magyarokat. Magam is jó magyar gyökerekkel rendelkezek, öt évet éltem Magyarországon, elég jól értek magyarul, szeretem a magyarokat. Ez nem a nemzetek konfliktusa. Ez egy konkrét politika kritikája” - írja Káčer.

A szlovák külügyminisztert azután szólították fel bocsánatkérésre, hogy egy műsorban azt mondta, ha Oroszország elfoglalná Ukrajnát, akkor Magyarországnak területi követelései lennének Szlovákia felé. Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára korábban berendelte Szlovákia budapesti nagykövetét, hogy elmondja neki, Káčer mondatai „elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok.”

Rastislav Káčer korábban azt mondta, meg kellett innia egy pohár gint, amikor meghallotta, hogy Szijjártó Péter Robert Fico volt kormányfővel találkozott Pozsonyban. Ficót egyébként gerinctelen politikusnak nevezte.