„Klubrádió
A lényeg

Szlovákia szerint Putyin győzelme esetén magyar revízió lenne

9/02/2023 07:35

„Ha Vlagyimir Putyin sikerrel járt volna, és most a keleti szomszédunk lenne, ma Magyarországnak területi követelései lennének velünk szemben” – idézte Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter egy tévéműsorban elhangzott mondatait az Új Szó. Kácer szerint ezzel kapcsolatban bizonyító erejű titkosszolgálati dokumentumokkal is rendelkezik.

Gyimesi György szlovákiai parlamenti képviselő és Igor Matovič volt miniszterelnök is kritizálták a külügyminisztert, Gyimesi szerint a magyar kártyát húzta elő, mint régen a magyargyűlölő szlovák szélsőjobboldal.

 
 
 
Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter (kép: Facebook)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=128854169973353&set=pb.100085463123162.-2207520000.&type=3
 

 

Menczer Tamás, a Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára pedig berendelte Szlovákia budapesti nagykövetét. Szerinte a Káčer azért támadja Magyarországot, mert a magyar kormány békepárti és szankcióellenes, írja a Telex.

A háború kitörése óta több alkalommal is felmerült, hogy Putyin a győzelme esetén területeket juttatott volna, juttatna Ukrajnából például Magyarországnak is, ami tovább szítja az ellentéteket a szomszédos országok körében. legutóbb pedig Ausztriától Szlovákián át Romániág reagáltak különböző vérmérséklettel arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nagymagyaországos sálban fotózkodott.