„Támogassa
A lényeg

Orbán Balázs a Libri-ügyről: Azok az írók balhéznak, akiknek rosszul állnak az eladási számaik

27/07/2023 14:37

| Szerző: Klubrádió

"Úgy látom, azok az írók balhéznak most elsősorban, akiknek az eladási számai rosszul állnak, és jól jön nekik az ingyenreklám" – mondta a miniszterelnök politikai igazgatója a Libri-ügyről a kormányoldali Mandinernek.

"Akiknek az eladási számai rendben vannak, még ha nem értenek is egyet a kormány politikájával, nem csapnak extra hírverést, normálisan közelítik meg a kérdést" – folytatta az interjút Orbán Balázs, aki nem mellesleg a Librit megvásárló MCC kuratóriumi elnöke is, a Mandiner lapigazgató-főszerkesztője pedig az MCC főigazgatója és most már a Libri elnöke is.

Orbán Balázs az interjúban is elmondta, hogy "egyetlen iránymutatást" adott tulajdonosként a cégvezetőknek: "nem kell ideológiai csatározásokban részt venni, azonban a jogszabályokat be kell tartani".

"Az Országgyűlés hozott egy gyermekvédelmi törvényt, amely kimondja, hogy tizennyolc év alattiakat ilyen indoktrináló célzattal ne lehessen szexuális tartalmakkal bombázni. Ha körbenézünk: Amerikában és Európa nyugati felén szinte élet-halál harc zajlik a gyermekek testi és lelki üdvéért. Tíz éve nem gondoltam volna, hogy a világ ennyire rövid idő alatt ilyen dekadenciába zuhan. Magyar­országnak az aktuális trendből ki kell maradnia, szerencsére ebben társadalmi konszenzus mutatkozik. Azt pedig túléljük, hogy a baloldal meg az amerikai nagykövetség nem része a konszenzusnak. Karácsony Gergely és az egész baloldal nem támogatta a gyermekvédelmi törvényt, ők simán ráeresztenék az LMBTQ-propagandát az óvodákra és az iskolákra" – mondta Orbán Balázs, hozzátéve még, hogy "mély meggyőződése", hogy "lehetne olyan közös értelmezést találni, aminek politikai oldaltól függetlenül mindenki tudna örülni".

"Szerintem minden liberális és konzervatív szerzőt – nem beszélve azokról, akiknek nincs is közük a felosztáshoz – csak bizakodással tölthet el, hogy itt egy tőkeerős piaci szereplő, amely hisz a magyar könyv és olvasás jövőjében." Orbán Balázs szerint "továbbra is azok a kötetek lesznek a polcokon, amelyek olvasói igényre tarthatnak számot. Amelyek meg nem, azok nem lesznek a polcon – ez talán változás egyesek szemében."

A Libri július eleje óta árul lefóliázva olyan könyveket, amelyeket a gyermekvédelminek nevezett, valójában homofób passzusokat tartalmazó törvény értelmében problémásnak ítélnek, mert homoszexuális vagy leszbikus karakterek szerepelnek bennük, illetve témájuk érinti a másságot.

Korábban pedig 12 millió forintra bírságolták meg a Lírát, amiért egy könyvet nem lefóliázva helyeztek ki a polcra, ráadásul a szóban forgó mű (Heartstopper - Fülig Beléd Zúgtam) annak ellenére tették az ifjúsági irodalomhoz, hogy annak tartalma homoszexualitást jelenít meg. Emiatt a könyv szerzője is felháborodásának adott hangot.