„Klubrádió
A lényeg

Meghalt a kódexkutató, akiről nemrég lejárató anyagot közölt a Hír Tv, miután a fideszes önkormányzat kilakoltatta

20/02/2023 16:31

| Szerző: Klubrádió

67 éves korában meghalt Kovács Zsuzsa nyugdíjas kódexkutató – közölte A Város Mindenkié civil szervezet hétfőn.

Az AVM azt emelte ki Kovács Zsuzsáról: korábban évekig élt és tanított Franciaországban, irodalomtudományból doktorált, verseket is írt, és az ő kutatásai alapozták meg mindazt, amit ma a szakértők a Tihanyi és a Kazinczy kódexekről tudnak. Úgy fogalmaztak: "Zsuzsa elvesztése újra rámutatott arra, hogy egyéni jó cselekedetekkel, segítő munkával nem lehet érdemben változtatni a fennálló társadalmi-politikai rend kárvallottjainak helyzetén, ha a hatalmon lévők részéről hiányzik az egyenes igyekezet. Nem egyszerűen arról van szó, hogy Zsuzsa esetében ez az igyekezet elmaradt – itt már az is sokat számított volna, ha az önkormányzat kevésbé igyekezik azon, hogy hajléktalanná tegye őt."

Októberben A Város Mindenkié (AVM) aktivistái élőlánccal tiltakoztak a 67 éves V. kerületi nő kilakoltatása ellen. A rendőrök kiemelték Jámbor András és Tordai Bence országgyűlési képviselőt, eltávolították az élőláncot alkotó aktivistákat a helyszínről, és a nőnek el kellett hagynia a lakást. A fideszes polgármester (Szentgyörgyvölgyi Péter) egyébként korábban megszavazta a kilakoltatások felfüggesztéséről szóló fővárosi határozatot.

Az idős nőt az V. kerületi fideszes önkormányzat a 45 830 forintos nyugdíja mellett összegyűlt pár 100 ezres tartozására hivatkozva lakoltatta ki, noha a nő tartozását a segítő civilek rendezni tudták és akarták volna. A Hír Tv lejárató anyagot is készített az utcára tett nőről. A Hír Tv lejárató anyagot is készített az utcára tett nőről.

Később kiderült – írja a 444 –, hogy az V. kerület jegyzőjének, Sélley Zoltánnak jóval nagyobb tartozása volt korábban a Hegyvidéki Önkormányzat felé be nem fizetett ingatlanbérleti díj miatt, mint Kovács Zsuzsának a Belvárosi Önkormányzat felé.