„Klubrádió
A lényeg

Előrehozták a kilakoltatási moratóriumot Budapesten

28/09/2022 13:15

| Szerző: Klubrádió

"A Fővárosi Önkormányzat önkéntesen vállalja, hogy 2023. április 30-ig egyetlen egy általunk fenntartott önkormányzati lakásból sem tesszük utcára a lakókat" – írta a Facebookon Karácsony Gergely. A főpolgármester javaslatát egyhangúlag támogatta a testület. 

Előrehozták az eredetileg november 15-tel kezdődő téli kilakoltatási moratórium kezdetét a fővárosi önkormányzati bérlakások bérlőinél, a folyamatban lévő kilakoltatásokat pedig felfüggesztik – döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát egyhangúlag támogatta a testület – írja az MTI.

A döntés értelmében a fővárosi önkormányzat önként vállalta, hogy 2023. április 30-ig magánszemély esetében – mint végrehajtást kérő – nem kezdeményezi lakóingatlan kiürítését, valamint kezdeményezi az esetlegesen folyamatban levő végrehajtási eljárás felfüggesztését.

A fővárosi önkormányzat kezdeményezi a kerületi önkormányzatoknál, hogy ugyanígy járjanak el az általuk indított végrehajtási eljárások tekintetében.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon azt írta posztjában: "a Fővárosi Önkormányzat önkéntesen vállalja, hogy 2023. április 30-ig egyetlen egy általunk fenntartott önkormányzati lakásból sem tesszük utcára a lakókat."

Hozzátette: "a tomboló infláció, az energiaválság és a növekvő rezsiárak miatt számos budapesti került nehéz helyzetbe. Bár az önkormányzatokat is súlyosan érinti a válság, de meggyőződésem, hogy amíg talpon vagyunk, kötelességünk segíteni a legnehezebb helyzetben lévőknek. Ezért bővítettük ki, valamint emeltük meg a rezsitámogatást, és most ezért döntött úgy a Fővárosi Közgyűlés, hogy önkéntesen vállaljuk, hogy 2023. április 30-ig kilakoltatási moratóriumot vezetünk be."