„Klubrádió
A lényeg

Medián: nem rontotta az LMBTQI emberek elfogadását a kormány homofób kampánya

31/01/2023 13:51

| Szerző: Klubrádió

A Háttér Társaság megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet közvélemény-kutatást végzett 2022. december 9 és 15. között, 1000 fős országos reprezentatív mintán telefonos megkérdezéssel – írja a hvg.hu.

Ebből a kutatásból többek között az derül ki, hogy a megkérdezettek majdnem felének van már LMBTQI ismerőse, míg 2018-ban ez még csak minden ötödik emberre volt igaz. A Háttér Társaság szerint ez a tendencia azt jelzi: egyre többen mérik fel úgy, hogy biztonságos számukra előbújni, kevésbé tartanak elutasítástól a család, a barátok vagy akár a munkatársak részéről.

Bár az Alaptörvény kőbe véste, hogy „az anya nő, az apa férfi", az azonos nemű párok szülőségét a válaszadók 56 százaléka támogatja. Többségben vannak (56 százalék), akik egyetértenek azzal, hogy „azonos nemű pároknak is lehetővé kellene tenni, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe”. A társadalom kétharmada (66 százalék) szerint pedig az azonos nemű párok is lehetnek jó szülők.

Budapest Pride
 
Budapest Pride.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
 

A válaszadók 62 százaléka értett egyet azzal, hogy az állam feladata, hogy fellépjen az LMBTQI embereket érő hátrányos megkülönböztetés ellen és jelentős többségben (71 százalék) vannak azok, akik elutasítják az állítást, hogy a melegek és leszbikusok megrontanák a gyerekeket.

„A kutatásunk is megerősítette, hogy az elmúlt másfél év homofób és transzfób kormányzati propagandája érdemben nem rontotta az elfogadást. A hazug és gyűlöletre építő politikának nincsen társadalmi többsége” – fogalmazott Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

.