„Klubrádió
Reggeli gyors

LMBTQ-frakció: Már az is előrelépés lenne, a kormány a gyűlölet alá nem adná a lovat

13/10/2022 12:35

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A parlamentben az ellenzéki pártok megalakították a melegek és transzneműek érdekeit védő frakciójukat, aminek a célja, hogy együttműködjenek ebben a témában, ami ellen a kormány több mint egy évtizede gyűlöletet szít. Egyszerre nő az elfogadás a társadalomban, és fokozódik a gyűlölet az elutasítók körében. 

2022. október 13. Reggeli gyors - részlet 2022.10.13. Bedő Dávid
09:16
00:00

Sokszínű Magyarországért néven parlamenti képviselői frakciót alapítottak az ellenzéki pártok, a Mi Hazánk Párt és a Jobbik Magyarországért Mozgalom kivételével. A Reggeli gyorsban Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese beszélt arról, hogy maga a csoportosulás egy olyan "frakcióközi csoport", amit nem úgy kell elképzelni, mint a pártok frakcióit, hanem olyan együttműködést alakítanak ki ennek a frakciónak a tagjai, mint amilyen például a budapesti képviselőknek is van, akik egy adott ügyben "a törvényhozásban felerősíti azok hangját, akiket képvisel".

 
Az LMBTQ-frakció tagjai: Sebián-Petrovszki László (DK), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Bedő Dávid (Momentum), Kanász-Nagy Máté (LMP) és mellett Tordai Bence (Párbeszéd).

 

"Magyarországon különösen rossz helyzetben van ez a csoport" - jelentette ki Bedő. Nyugat-Európában is létezik hasonló csoportosulás, intergroup, sőt Bedő szerint még olyan országokban is működnek, ahol a meleg és transz kisebbség sokkal jobb helyzetben van.

A magyar helyzetről csak a legutóbbi időkből Bedő két témát emelt ki, ami megnehezítette az LMBTQ-emberek életét, az egyik az alkotmánymódosítás, ami szerint az apa férfi, az anya nő, a másik pedig, hogy ellehetetlenítették a transzneműek névváltoztatását. Bedő szerint a magyar parlamentben 2010 óta látszatdemokrácia zajlik, és a kormánytöbbség nem foglalkozik az ellenzéki javaslatokkal,  javaslataikat meg sem tárgyalják.

Az azonos neműek házasságával, és meleg párok örökbefogadással kapcsolatos kérdésekben Bedő szerint a Momentumban már a megalakulásuk az az álláspont, hogy magánügy, mindenki olyan családban él, amilyenben szeretne, ebben a most létrehívott csoport tagjai is egyetértenek, de a többi párt nevében nem tudott nyilatkozni. 

Bedő szerint az elmúlt 12 évben annyi gyűlöletet keltettek a kisebbségekkel szemben, ami "megmérgezte a közbeszédet", és ez "borzasztóan káros", ezért annak örülne, ha végre egy lépést tudnának tenni az elfogadás és tolerancia irányába. Az új frakció "alapelve, hogy együttműködnek a civilekkel, erős kötelékre törekszenek például a Pride-dal és a Háttér Társasággal, akik segítettek a programjukat kidolgozni.

Bedő szerint egyre több az a generáció, amelynek alap a kisebbségek elfogadása, így társadalmilag nő az elfogadás, de szerinte "akikben benne van az elutasítás, azokban ez egyre mélyebb, és egyre gyűlölködőbbek". Bár nem lehet országos oktatási programot indítani ebben a kérdésben, de az elfogadás jegyében már az is nagy előrelépés lenne, ha a kormány nem adná a gyűlölet alá a lovat, és kimondaná, fontos, hogy elfogadjunk mindenkit olyannak, amilyen. Ezt szerinte kormányzati szinten lehetne megváltoztatni, de ők ellenzékből is igyekeznek hangos szószólói lenni a kisebbségeknek. Társadalmi összefogásra van szükség ebben a kérdésben.