„Hírek
A lényeg

A Háttér is arra kéri Novákot, ne írjon alá melegellenes törvényeket

23/11/2022 17:11

| Szerző: Klubrádió

Az LMBTQI-közösség jogaiért küzdő Háttér Társaság képviselői a köztársasági elnöknél jártak. A szervezet beszámolója szerint ígéretet kaptak arra, hogy a jövőben az elnök kikéri véleményüket az LMBTQ embereket érintő kérdésekben.

A Sándor-palotában fogadta Novák Katalin államfő a Háttér Társaság melegjogi civil szervezet képviselőit. A találkozót a civilek kezdeményezték azután, hogy a köztársasági elnök elmondta, szeretné, ha minél több magyar ember – ideértve az LMBTQ közösség tagjait is – érezné, hogy az ő elnökük is.

A Háttér Társaság a hvg.hunak elmondta, öt témáról beszéltek az államfővel, és konkrét kéréseket is megfogalmaztak felé:

  • Álljon ki a társadalmi kisebbségek mellett, az őket érő támadásokat, a gyűlöletbeszédet nyíltan ítélje el.
  • Nyújtson be olyan törvényjavaslatot, amivel újra lehetővé válik a nem, és ehhez kapcsolódóan a név megváltoztatása.
  • Szorgalmazza az állami intézményeknél, szerveknél dolgozó személyek edukálását, a hivatalokban befogadó szemlélet alkalmazását.
  • Juttassa el a döntéshozókhoz a HIV kombinációs prevenció bevezetésének fontosságát.
  • Az elnöksége alatt a parlament által esetlegesen megszavazott, az LMBTQ emberek biztonságát, szabadságát vagy egyenlőségét csorbító törvényeket ne írja alá.

A szervezet beszámolója szerint ígéretet kaptak arra, hogy a jövőben az elnök kikéri véleményüket az LMBTQ embereket érintő kérdésekben. Novák Facebook-oldalán számolt be a találkozóról, mint írta, azokról a problémákról beszéltek, amelyeket a jogvédő szervezet most a legfontosabbnak érez.