„Hírek
A lényeg

Kiderült, hogy LMBT-emberek jönnek, megtagadta a szállást

16/09/2021 21:42

| Szerző: Klubrádió

Ifjúsági csereprogramot szerveztek volna egy Pécs közeli kastélyszállóra, amelyen elsősorban LMBT- és romajogokkal foglalkoztak volna, a szállásadó azonban megtagadta a rendezvény szervezőitől a szállást, amint fény derült arra, hogy a rendezvényen LMBT-emberek is részt vennének – derül ki a Háttér Társaság közleményéből, amelyről a Mérce számolt be. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság százezer forint bírságot szabott ki a szállásadóra, mert megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

Ahogy a Mérce felidézi, az LMBT- és romajogokkal foglalkozó pécsi Diverz Ifjúsági Hálózat 2019-ben nyert támogatást nemzetközi ifjúsági csereprogramra, az 50 fős, egyhetes rendezvényre pedig 2020 májusában került volna sor (a rendezvény megvalósulásába a járvány is beleszólt). A szervezők egy Pécs közeli kastélyszállón szerettek volna szállást kivenni, ám a szállodatulajdonos végül megtagadta tőlük a szolgáltatást.

A Háttér Társaság közlése szerint a szervezők előzetesen tájékoztatták a szállásadót, hogy mivel a rendezvény témája a befogadás lesz, az eseményen kisebbségek is részt vesznek majd. Akkor ezt a szállásadó tudomásul vette, a szervezők személyesen meg is látogatták a helyszínt és a szállásadó még a tervezett étlapot is elküldte e-mailen.

Időközben viszont az egyik szervező és a szállásadó bejelölték egymást Facebookon. A szervező ezután figyelt fel arra, hogy a szállásadó egy Pécs Pride-ellenes petíciót osztott meg.

Ekkor a Diverz Ifjúsági Hálózat jelezte a szállásadónak, hogy a tervezett rendezvényen LMBT-emberek is részt vesznek majd. Ekkor a szállásadó azt mondta a Pécs Pride-ról, hogy „vannak meleg ismerőseim, akik normálisak, a vonulás nem normális” és azt kérte, hogy a rendezvény résztvevői ne „fogdossák” majd egymást és ne csókolózzanak, mert elriasztanák a többi vendéget. Amikor végül a szervezet meghirdette a Pécs Pride-ot, a szállásadó találkozót kért, de még a találkozó létrejötte előtt visszamondta a szállást.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárása során a szállásadó állítólag azzal védekezett, hogy nem emlékszik arra, hogy „a meleg kérdés ilyen mélységben szóba került volna”. A Hatóság szerint a szállásadó az eljárás alatt nem tagadta kijelentéseit.

„Nem lenne szabad előfordulnia, hogy bárkitől szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt tagadnak meg egy szállást vagy bármilyen nyilvánosan elérhető szolgáltatást” – kommentálta az eljárást Sándor Bea, a Háttér Társaság Jogi Programjának vezetője.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)