„Klubrádió
A lényeg

Manipulálhatta a kormányközeli cég az ifjúság 2020 kutatás eredményét

3/11/2022 08:46

Másfél évig titkolták a 2020-as magyar ifjúságkutatás adatait, így csak most derült ki, hogy a kormányközeli Nézőpont Intézethez köthető Társadalomkutató nevű műhely gyorselemzésében jócskán torzított, így végül a kormányra nézve kedvezőbb képet mutatott be, írja a Hvg.hu (A link a HVG előfizetéses oldalára irányít), amelynek most azok a kutatók nyilatkoztak, akiknek sikerült a titkolózás ellenére átböngésziük a valódi számokat is.

 
Illusztráció
 
Szánthó Miklós, Megafon
 Facebook
 

 

Az ifjúsági kutatást a kétezres évek készítik, és négyévente megismétlik, hogy a 15-29 évesek körében reprezentatív adatokat szolgáltasson az ifjúság élethelyzetéről a közpolitikai döntéshozatalok előkészítése céljából. Ezek nyilvános közérdekű adatok, főleg, mert EU-s pénzből készültek, "2016-ban azonban a kormányközeli kutatóintézetek majd két évig nem hozták nyilvánosságra az általuk végzett kutatás számait (csak jóval a 2018-as választások után), így ellehetetlenítették, hogy egy jól meghatározható kutatói körön kívül más is dolgozhasson az adatokkal" - írja a lap.

A 2020-as adatfelvétel hasonló sorsra jutott, de húsz társadalomtudós végül átbogarászta a választás után nyilvánossá tett adatokat. Ebből lett A lábjegyzeten is túl – magyar ifjúságkutatás 2020 címú kötet, ami „a magyarországi 2020-as nagymintás ifjúságkutatás autonóm narratíváját” írja le.

Ebben a tanulmányban a szakemberek rámutattak arra, hogy a kormányközeli Nézőponthoz köthető Társadalomkutató nevű műhely által jegyzett -, 2021 nyarán közzétett hivatalos gyorsjelentésben közölt adatok és következtetések egy része igencsak problémás (...) mindig a kormánynak kedvező narratíva felé hajlottak el a megállapítások: hol kifejezetten téves adatokról van szó, hol bizonyos tények elhallgatásáról, hol pedig egyes témák sajátos értelmezéséről, mondta a tanulmánykötet szerkesztője, Nagy Ádám. Két példát mutatunk, a többi elolvasható a Hvg.hu cikkében.

  • Például a kutatásban megkérdeztek határon túli magyar fiatalokat is, de a Londonban, Berlinben élő magyar fiatalok véleményét nem kérdezték.
  • Rácz Zsófia, a fiatalokért felelős helyettes államtitkárkét más alkalommal amiatt a fiatalok házasodási és gyermekvállalási kedve miatt örvendezett, és azt mondta, "a javuló tendenciát mutató eredmények, nem maguktól lettek, nem véletlenül, hanem egyebek mellett hosszú évek kormányzati támogatása és intézkedése van abban, hogy pozitív előrelépésekről tudjunk beszámolni". Ehhez képest kiderült, a kormányközeli intézet egyszerűen „kifelejtette” azokat a fiatalokat, akik egyáltalán nem terveznek gyereket.